Utorak 17.04.2018.
13:30
S. P. - Vesti

Folkloraši ukrasili svečanost

Najveći deo programa, naravno, poneli su - od najmlađih do najstarijih - članovi ovdašnjeg brojnog folklornog ansambla "Ravna gora" koga vodi koreograf i umetnički rukovodilac Goran Nikolić.

Pošto je paroh misionarske parohije "Sveti Luka" iz Liverpula, protonamesnik Aleksandar Milutinović izgovorio molitvu zahvalnosti u ime svih prisutnih, Goran Nikolić je kazao da su oni, pošto je reč o druženju porodičnih ljudi, svesno (i pametno) ostavili dane uskršnjih praznika da ih provedu među svojim najmilijim.

- Zato smo se okupili večeras, u ovoj, za nas u dijaspori drugoj srpskoj kući, da uz dečji osmeh i igru obeležimo praznik.

Tokom večeri, Nikolić je podsetio na lepu vest: da je Unesko na spisak kulturne baštine, odnosno nematerijalne vrednosti od izuzetnog značaja jednog naroda, kao igru uvrstio i srpsko kolo.

Ovo je još jedan dokaz ispravnosti negovanja kola u dijaspori gde je Srpski centar Bonirig prednjačio decenijama.

- Mora da nas je Unesko video kako ovde igramo kada je naše kolo stavio na listu vrednosti, pogotovo što smo tako daleko od matice - našalio se Nikolić.

Onda je dodao istinsku činjenicu:

- Možda se baš zbog te daljine toliko i trudimo. Bilo kako bilo, svakako zavređuje pažnju to što radimo i što se toliko trudimo.

2024 © - Vesti online