Ponedeljak 16.04.2018.
13:27
b92.net

"Prodajem svoje telo za 20 evra. Nemam više razloga da živim"

A. Čukić
Izbelice pešaka preko Irana, Turske, Srbije i Mađarske žele da stugnu do Nemačke 

Evropa nudi zaposlenje, sigurnost i budućnost. Barem je tako on mislio. 

Kasim sada provodi svoje dane u grčkoj prestonici na trgu Omonija, koja je postala stanište migranata i onih koji prodaju svoje telo, ali i opijate. 

Čekajući sredovečne sede muškarce, Kasim je usavršio umetnost čekanja. 

- Svi stariji muškarci su ovde zbog seksa - kaže on za “NBC“ ne želeći da otkriva pravo ime zbog porodice koja ne zna čime se on bavi u Grčkoj – “Mi smo svi pod velom sramote, nismo gej i ne volimo ovaj posao. Ali, kada živiš na ulici, moraš da radiš to da bi preživeo“ 

Bivši učenik stomatološke škole kaže da prodaje svoje telo za 20 evra. Talas mladih migranata oborio je cenu seksa.

A. Čukić

Kasim kaže da je zarobljen u Grčkoj otkako su balkanske zemlje blokirale put ka Zapadnoj Evropi. On je jedan od mnogih koji se bavi prostitucijom zbog osnovnih egzistencijalnih potreba, pa više voli da upotrebi termin "seks zarad preživljavanja“. 

Većina dolazi iz Avganistana, a i Sirijci, Iračani i Pakistanci takođe spas traže u prostituciji, navode socijalni radnici. 

Za Kasima cilj je Nemačka. Njegov rodni grad Kabul razrušen je od bombardovanja, a da nađe posao tamo više nema nade. 

Krenuo je pešaka preko Irana, Turske i Srbije ka Mađarskoj, ali naišao je na blokiranu granicu. Nakon meseci pešačenja, Kasim je proveo godinu dana u Beogradu, a novinaru NBC-ja pokazivao je slike sa Dunavskog keja. Onda je svoju sreću okušao u Grčkoj.

Kaže da je i Grčku pokušao četiri puta da napusti koristeći ukradeni ili lažni pasoš, ali svaki put su ga uhvatili. 

- Atina je užasna. Ako ne stignem do Nemačke, izvršiću samoubistvo. 

Dok čeka još jedan ilegalni pasoš šeta se atinskim ulicama sa svojim drugom Fazilom, koji je takođe iz Avganistana i tvrdi da ima preko 20 godina. 

- Nema šanse, on je prava beba, kaže da ima 22 godine, ali sigurno ima 16, 17 - kaže Kasim na engleskom kako ovaj ne bi mogao da ga razume. 

RetersKasim kaže da je nekada zarađivao 40 do 50 evra po seksu, ali s porastom mladih i lepih migranata iz Pakistana i Iraka pala je i cena. 

- Sada je čak 10 ili 5 evra za određene seksualne usluge. 

Fazul priznaje da se složio da nije stavio kondom u nekoliko situacija i da su mu mušterije za to dale samo 5 evra više. Kasim pak, ne praktikuje nezaštićen seks. 

Jednom kada se mladi migranti sa Omonije povežu sa mušterijama razmenjuju mobilne telefone i organizuju sastanke preko SMS poruka. Ali, Kasim i Fazul rade i na ulici.

Šverceri traže 4.000 evra kako bi ih izveli iz Grčke što za Kasima i Fazula predstavlja pravo bogatstvo. Novac koji zarađuju od prostitucije odlazi na hranu i cigarete. A nekada iznajmljuju i jeftine hotelske sobe da prenoće. Kada nije hladno spavaju u parku ili na obližnjem skveru. 

- Moja porodica misli da odsedam u najboljim hotelima u Atini - kaže Fazul i otkriva da nikada nije priznao porodici da je njegov život sušta suprotnost. 

Kasim takođe. 

- Čujem se sa majkom tri puta dnevno. Kada bi znala čime se bavim više mi se nikada ne bi javila - priznaje.

Postoje dve glavne vrste aktivnosti na trgu Omonija. U centru su mladi migranti koji prodaju i kupuju drogu dok se dogovori za seks odvijaju sa strane. A policijska stanica je samo jedan blok dalje. 

Kako prolaze meseci, ova dva momka se često okreću i drogi kako bi zaboravili svoju novu realnost u Atini. 

V. SekulićFazul priznaje da troši novac na marihuanu. 

- Pušim paket marihuane dnevno, a jedan paket košta 10 evra. Pet evra dnevno trošim na hranu. 

Huda je samohrana majka iz Iraka čiji petnaestogodišnji sin svakodnevno prodaje Fazulu marihuanu na Omoniji. 

- Kući dolazi omamljen i jedva gleda - priznaje majka četvoro dece koja je napustila Mosul nakon okupacije Islamske države - “Često mi traži 10-15 evra, ali ja mu ne dam. Ne znam odakle mu novac." 

Tridesetosmogodišnja Huda kaže je njen sin prestao da ide u školu i da se brine jer ne zna sa kim provodi vreme. 

- Gledam kako mi dete propada i ne mogu da uradim ništa. Nema dobrih ljudi na Omoniji. On mi kaže ’Molim te, mama, sačuvaj me. Želim da živim u nekoj drugoj zemlji’, ali ja ne mogu da ga sačuvam, kako?

2023 © - Vesti online