Ponedeljak 16.04.2018.
11:11
Vestionline

Makron tvrdi da je ubedio Trampa da ne povlači trupe iz Sirije

EPA/LUDOVIC MARIN / POOL
Emanuel Makron

Tramp je pre dve nedelje najavio da će se SAD "vrlo brzo povući iz Sirije".M akron je sem toga rekao da je nagovorio Trampa da obustavi vazdušne napade.


Snage SAD, Britanije i Francuske su u subotu raketama gađali ciljeve u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad u gradu Duma.

Dva predsednika, za koje se tvrdi da su u srdačnim odnosima su proteklih dana često razgovarali telefonom.

Nakon što je Makron u trosatnom televizijskom intervjuu izneo ove tvrdnje, portparolka bele kuće Sara Sanders je izjavila da se "ništa nije promenilo".

- Predsednik je jasno rekao da želi da se američke trupe što pre vrate kući - kazala je ona, ali je dodala i da su SAD "rešene da potpuno skrše Islamsku državu".

Makron je tokom intervjua insistirao da su zapadni saveznici "imali pun legitimitet da dejstvuju" u Siriji, da postoje čvrsti dokazi da su 7. aprila u Dumi upotrebljeni bojni otrovi i da je za to odgovorna sirijska vlada na čelu sa predsednikom Bašarom El-Asadom.

Makron je naveo da je direktno rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je Rusija, koja vojno i diplomatski podržava Asada, suodgovorna za napad.

- Oni nisu sami bacali hlor, ali su metodično koristili diplomatske kanale da zaustave nastojanja da se hemijski napadi osujete - kazao je francuski predsednik.

Makron je rekao da želi dijalog sa svim stranama uključujući Rusiju, kako bi se našlo političko rešenje za okončanje konflikta u Siriji i da će u maju otići na ranije planirani put u Moskvu.

2024 © - Vesti online