Ponedeljak 16.04.2018.
08:10
D. Matić - Vesti

Prijateljstvo donelo povratak u Oberligu

D. Matić
Prvaci Landes lige: Prvotimci Starih prijatelja

- Ne mogu da kažem da nam pobede i plasmani u više rangove nisu cilj. Međutim, i da nisu, sve ono što smo dosada postigli je posledica dobrog rada, dobre atmosfere u klubu i po ekipama - ističe "tehniko" Branko Čavić, najzaslužniji za uspehe i rad kluba poslednjih pet sezona.

Branko je klub preuzeo u teškom trenutku, posle 17-godišnje vladavine Đure Vojinovića, jednog od osnivača, koji je Stare prijatelje tada doveo do Druge regionalne lige i u prvoj sezoni bio sedmi. Umoran od dugogodišnjeg angažovanja, Đura se povlači i kormilo prepušta Branku u veoma teškom trenutku.

Jugoslavija u malom

Ekipa Starih prijatelja je multikulti tim sastavljen od košarkaša s područja bivše Jugoslavije. Osim Srba. za ekipu su igrali i igraju Hrvati, Bošnjaci, Makedonci, Albanci, ali i Grci, Rusi, Ukrajinci... Uprkos multietničkom sastavu atmosfera u klubu je izvanredna.

Jer, tada Savez uvodi pravilo da u tom rangu takmičenja može da igra samo jedan stranac, pa su odmah u startu ostali bez jedne karike iz tandema Dušan Đukić - Dejan Jeftić (bivši košarkaš kragujevačkog Radničkog). Kombinacija da Đukić bude trener-igrač bila je veoma loša i odrazila se na rezultate ekipe. Klub ispada iz Druge regionalne lige, a posle dve sezone i iz Oberlige.

Bilo je teško zaustaviti kola koja su krenula nizbrdo?

- Uspeli smo da dovedemo nekoliko pojačanja koja su se uklapala u našu igru i u naš sistem druženja. Veliku ulogu u tome ima i druga ekipa iz koje regrutujemo buduće prvotimce. Da nije bilo izgubljenih poena za zelenim stolom zbog nepravilne registracije i ona dva nesrećna poraza od TV Goha, koji nam je i ove sezone naneo jedini poraz, još bi prošle godine izborili povratak u Oberligu zahvaljujući fantastičnom finišu - zadovoljno priča Branko.

Druga ekipa igra svoju četvrtu sezonu. U prvoj su igrali veterani što se pokazalo kao loša ideja, a u drugoj samo klinci. Bila je ovo dobra zamisao da se iz nemačkih klubova iz grada i okoline okupe naši klinci na jedno mesto i da im se po pravilu dvojne registracije omogući da već sa 16 godina debituju za seniore. Pošto nedovoljni iskusni golobradi mladići nisu mogli sami, od prošle sezone za drugu ekipu zaigrali su i veterani, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Spoj mladosti i iskustva je već u prvoj sezoni dao rezultate, osvojeno je drugo mesto u Krajsligi i izboren plasman u Becirksligu, gde su ove sezone bili osmi.

D. Matić
Najzaslužniji za nove uspehe: Branko Čavić (desno)

Šansu da dres prve ekipe nose odlično su iskoristili Stefan Cacanović i Rafa Karagijanidis. Odlično je iskorišćeno i pravilo pet utakmica po kojem svaki igrač iz druge ekipe ima pravo da na pet utakmica zaigra za prvi tim, pa su Sesar, Kurtaj i još neki iz drugog sastava u odlučujućim utakmicama pomogli prvotimcimna. Dakle, postojanje druge ekipe u ovakvom formatu, za koji je najzaslužniji svakako Branko Čavić, poptuno je opravdalo očekivanja.

Veliki uspeh odneo je i prve "žrtve", a to je da su oba sastava ostale bez trenera (Gorana Savića i Aleksandra Cacanovića), ali će oboje ostati u klubu i igrati za drugi tim. Pregovori su u toku, a rešenja su na pomolu. Isto se pregovara o pojačanju igračkog kadra iako će kompletna ekipa ostati na okupu jer se ne želi ništa prepustiti slučaju. Ciljevi za narednu sezonu su da se prvotimci bore za jedno od prvih pet mesta u Oberligi, a da druga ekipa izbori ponovi opstanak u Becirksligu, tačnije što bolji plasman u sredini tabele.

D. Matić
Osnivač i budući naslednik: Đura Vojinović i Dušan Đukić

Ako ciljate tako visoko, znači li to da ćete ponovo pokušati da napadate Drugu regionalnu ligu?

- Ukoliko budemo uspeli da u prelaznom roku realizujemo planirana pojačanja i rešimo pitanje adekvatnog trenera, sve je moguće. Imali bismo kvalitet za to, ali se bojim šta će biti posle toga. Druga regionalna liga je poluprofesionalna liga u kojoj skoro sve ekipe imaju barem po jednog plaćenog Amerikanca. Potreban je trener sa licencom, određeni broj sudija, podmladak, jače finansije, a mi sve to nemamo i zbog toga moramo platiti penale Savezu. Uglavnom se finansiramo od članarina igrača i nešto malo od sponzora. Kada bi imali jači finansijski priliv sve bi bilo moguće - iskreno će Čavić.

Stižu na 22. KEPSD (LOGO 22. KEPSD)

Malo koji naš klub u dijaspori može da se pohvali da je dva puta organizovao Košarkaško Evropsko prvenstvo srpske dijaspore, a Stari prijatelji su to učinili tri puta. Domaćini su bili 2005, 2011. i 2016. Ove godine će na 22. KEPSD, prvi put u Beograd od 18. do 20. maja, a "Vesti" su ponovo medijski sponzori ovog značajnog skupa zemljaka.

Za razliku od Đure Vojinovića, koji je bio i trener, Čavić je samo po potrebi sedeo na klupi, ali je njegov doprinos u dovođenju igrača i rukovođenju kluba veoma značajan. Kada se i vi jednoga dana budete umorili kao Đura koga vidite za vašeg naslednika?

- Jedino i pravo rešenje je sadašnji kapiten Dušan Đukić. Jedino on ima kvalitet za ovakav naporan posao - kao iz topa će Branko Čavić i tako završava priču za "Vesti".

Osnovani 1995.

Klub je osnovan 1995. na inicijativu glavnog pokretača Đure Vojinovića, zatim Dragana Vukmanovića i Mile Šumonje (fudbalski tim) kao sportska sekcija fudbalskog kluba (kasnije su se osamostalili). S takmičenjima su počeli sezonu kasnije 1996/97 u Krajsligi, gde su igrali pet sezona, a zatim još pet u Becirksligu, odakle ispadaju u rang niže. Dolaskom Dušana Đukića i Denisa Šumana počinje vrtoglavi uspon. Za četiri sezone osvajaju tri titule: 2006/07. postali su prvaci Krajslige, sezonu kasnije Becirkslige, a 2009/10. i prvaci Landeslige. Viceprvaci Oberlige bili su u sezoni 2011/12. kad su izborili plasman u Drugu regionalnu ligu u kojoj u debitanskoj sezoni osvajaju visoko sedmo mesto. U sezoni 2013/14. ispadaju iz Druge regionalne lige, a 2015/16. i iz Oberlige. Ove sezone ponovo im je pripala titula najbolje ekipe Landeslige sa skorom pobeda 21:,1 najbolje u istoriji kluba.





 

2024 © - Vesti online