Nedelja 15.04.2018.
18:18
Vesti

Uspomena na Kuću Crnoglavih

Privatna arhiva
Pred čuvenom zgradom: Mladen, Danilo, Ilija, Slobodan i Milovan

Putovanje je jednostavno, jer se avionom iz obližnjeg Bremena stiže za samo dva sata leta.
"Riga je zaista vrlo čist i živ grad. Arhitektura je lepa i stari grad je prava turistička atrakcija", piše nam Danilo Glogovac i dodaje da su Letonci veoma gostoljubiv narod.

To je dokazao i jedan njegov stari poznanik, Letonac Davis Vitinis, koji inače živi u Hamburgu. Davis je za praznike bio kod kuće i rado je preuzeo ulogu vodiča u rodnom gradu i doprineo da našim mladićima uspomene ostanu nezaboravne.

Privatna arhiva
Dobar domaćin: Davis Vitinis (desno) i Valentino Nedić

"Mnogo smo se fotografisali, a najdraža nam je fotografija ispred najlepše zgrade u gradu na centralnom trgu koja je poznata kao Kuća Crnoglavih, a ime je dobila po bratstvu uspešnih trgovaca još iz doba Hanze u čijem savezu su bili pored mnogih pribaltičkih gradova i Hamburg i Bremen", navodi u ime svih Danilo.

Srušena pa obnovljena

Kuća Crnoglavih u Rigi sagrađena je u 14. veku za potrebe gradskih čelnika i trgovaca. Udruženje neoženjenih nemačkih trgovaca u Rigi, takozvanih crnoglavih, zauzelo je zgradu, mada se naziv Kuća crnoglavih pojavio tek 1687. Udruženje je 1713. dobilo puno vlasništvo. Nekad se u ovoj zgradi nalazila najveća kolekcija srebrnih predmeta na svetu. Zgrada je porušena tokom Drugog svetskog rata, ali su 1995. postavljeni temelji nove zgrade. Memorijalna kapsula je ugrađena u temelje, a radovi su završeni 1999.

2024 © - Vesti online