Nedelja 15.04.2018.
12:42
Radio Slobodna Evropa

Kakvi su ruski vojni kapaciteti u Siriji?

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem "Trijumf" S-400

Evo kakvi su ruski vojni kapaciteti u Siriji:

Rakete

"Trijumf" S-400 rakete zemlja-vazduh

Reč je o naprednom, na kamionima pokretnom sistemu, za koji se zna da ga je Rusija rasporedila radi zaštite njihove vazdušne baze Hmejmim u sirijskoj provinciji Latakija i pomorske baze u Tartusu. Mobilna priroda ovog sistema omogućava mu brzo i lako raspoređivanje bilo gde.

Dizajniran za obaranje vojnih aviona, raketa i dronova, njihov radar može detektovati metu na 600 kilometara udaljenosti. Svaki kamion nosi četri rakete različitog dometa. Takođe, simultano može pratiti više meta.

Ovaj sistem NATO tretira veoma ozbiljno, ali S-400 nikad do sada nije testiran u borbi. Sposoban je i da presretne američke krstareće rakete "tomahavk", ali je upitno da li Moskva ima dovoljno raketa za presretanje u Siriji, da bi mogli da uzvraćaju na veliki broj raketa istovremeno. U takvoj situaciji možda bi mogli da obore neke, ali ne sve dolazeće rakete.

Bastion - pomorski odbrambeni raketni sistem

Sistem Bastion, za koji se smatra da je raspoređen u blizini ruske pomorske baze Tartus, je unapređeni mobilni odbrambeni protivbrodski sistem zemlja-zemlja i raspolaže sa dve rakete. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da sistem može pogoditi mete na moru na udaljenosti od 350 kilometara, kao i mete na kopnu na razdaljini od 450 kilometara.

Pancir - S1

Ovo je takođe pokretni sistem na kamionu koji nosi rakete kratkog i srednjeg dometa zemlja-vazduh i antiraketni artiljerijski sistem, a poseduju ga i ruske i sirijske vladine snage u toj zemji. Poznato je da ga je Rusija rasporedila u blizini Hmejmima i Tartusa. Ispaljivan je u Siriji više puta na dronove i rakete. Ovaj sistem može da obara krstareće rakete.

Ratni brodovi

Rusija ima između 10 i 15 ratnih brodova raspoređenih na Mediteranu. To uključuje i fregate Admiral Grigorovič i Admiral Esen, koje su naoružane krstarećim raketama, kao i podmornicama. Prema visokom ruskom političkom zvaničniku ali i satelitskim snimcima, većina brodova je napustila rusku pomorsku bazu Tartus u Siriji "radi sopstvene bezbednosti".

Vojni avioni

Procenjuje se da Rusija u bazi Hmejmim ima desetine vojnih aviona i helikoptera, uključujući i borbene, bombardere i avione za različite namene. Takođe je objavljeno da koriste još jednu sirijsku vazdušnu bazu za svoje helikoptere. Moskva je u stanju da mobilizuje moćne strateške bombardere iz Rusije koji nose bombe, a takođe su u prošlosti ispaljivali rakete sa brodova u Kaspijskom moru.

Sirijska vazdužna odbrana

Poznato je da Sirija ima različite ruske protivvazdušne sisteme, uključujući i Pancir-S1 i Buk M2 zemlja-vazduh, raketni sistem predviđen za obaranje krstarećih raketa, aviona i dronova.

Šta kažu stručnjaci?

Penzionisani general potpukovnik američke vojske i bivši komandant američkih snaga u Evropi Ben Hodžis kaže da očekuje da bi u slučaju napada ruska vojska upotrebila različite vrste odbrane da zaštiti svoje avione i drugu imovinu u Siriji i da je sasvim jasno da imaju tehničke sposobnosti da odbiju američki napad.

- Ono što su Rusi uvek radili veoma dobro, još od Drugog svetskog rata do danas, jeste da se zaštite sa protivvazdušnom odbranom. Ključ dobre vazdušne odbrane je da je slojevita. Nema jednog sistema koji može oboriti sve. Kada imate slojevit pristup ili sistem koji je integrisan i koji povezuje sve različite radare koji su tu u komandnom sistemu i kontrolnoj mreži, u tome je trik - objašnjava Hodžis.

Neimenovani zapadni vojni zvaničnik kaže da je Rusija uvijek naglašavala svoju sposobnost da obori "tomahavk" rakete, promovišući S-400 protivvazdušni odbrambeni sistem, i da je verovatno testirala tu sposobnost pre nego što su rasporedili ovaj sistem.

Ovaj zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, kaže da je Rusija snažno povećala svoje prisustvo u istočnom Sredozemlju i da bi mogla koristiti brodski radarski sistem da locira i prati svaku raketu ispaljenu na Siriju i potom prebacivati te informacije na vazdušne odbrambene sisteme kao što je S-400.

"Sistem S-400 je očigledno kreiran da bi bio u stanju da odvrati tomahavk", rekao je ovaj zvaničnik, dodajući da bi verovatno američke snage ispaljivale nekoliko raketa istovremeno.

2024 © - Vesti online