Subota 14.04.2018.
20:48
Vestionline, Tanjug

"Zbog sive ekonomije svaki dan izgubimo kilometar auto-puta"

V. Sekulić
Auto put i siva ekonomija

Marko Čadež navodi da brojke pokazuju da su sektori usluga, maloprodaje, turizma i tekstila najizloženiji sivoj ekonomiji, te da je čak 60 odsto tekstilne robe na domaćem tržištu vezano za sivu zonu.

- Na pijacama možete naći švercovanu robu koja nema nijedan sertifikat države Srbije - rekao je Čadež gostujući u emisiji "Uzmi račun i pobedi" na RTS-u.

On je ukazao na kompleksne probleme kao što su način carinjenja i tarifni carinski brojevi i određivanje cene pri uvozu, navodeći da je više od 100 inicijativa PKS u proteklih godinu dana bilo vezano za borbu protiv sive ekonomije.

Kao primer pozitivne saradnje PKS sa privrednim subjektima Čadež je naveo nedavno uspešno sprovođenje zajedničke akcije u sprečavanju šverca poljoprivredne agromehanizacije iz drugih zemalja.

Čadež je istakao da je legalna privreda najveći gubitnik u sivoj ekonomiji i ukazao da je važno da država učini sve što je moguće u borbi protiv nelegalne konkurencije.

On, takođe, smatra i da privrednici koji legalno posluju i redovno plaćaju poreze treba da upućuju na probleme i na to u kojim bi segmentima institucije i inspekcije mogle bolje da rade svoj posao.

Predsednik PKS je pohvalio NALED za sistemsko i koordinisano bavljenje problemom sive ekonomije kroz uvezivanje raznih segmenata u državnoj administraciji kako bi borba protiv sive ekonomije bila efikasnija.

- To još uvek ne znači da ćemo dobiti taj rat, ali bar možemo da krenemo u suzbijanje sive ekonomije - kazao je Čadež.

2024 © - Vesti online