Subota 14.04.2018.
20:12
Vestionline, Tanjug

Sve članice NATO podržale napade na Siriju

EPA/Julien Warnand
Jens Stoltenberg

SAD, Velika Britanija i Francuska informisale su danas ambasadore NATO na specijalnoj sednici u sedištu Alijanse o svom noćašnjem napadu na Siriju i dobile podršku saveznika za to, prenosi Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su udari tri članice Alijanse izvedeni kako bi se osiguralo da upotreba hemijskog oružje ne može proći nekažnjeno.

Stoltenberg je ukazao da su tri saveznika saopštila da je to bila "veoma uspešna akcija" koja je značajno umanjila sposobnosti snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada da ponovo uskoro pokrene hemijske napade, prenosi AP.

Generalni sekretar NATO je dodao da, kako je rekao, opstrukcija Rusije u Savetu bezbednosti UN niije ostavilo SAD, Britaniji i Francuskoj drugi izbor nego da pokrenu raketni napad na ključna postrojenja u Siriji.

- Pre nego što se napad dogodio prošle noći, NATO saveznici su iscrpli sve druge moguće načine za rešavanje ovog pitanja diplomatskim i političkim sredstvima u Savetu bezbednosti UN - rekao je Stoltenberg.

- Ne kažem da su napadi prošle noći rešili sve probleme, ali u poređenju sa alternativom da se ne uradi ništa ovo je bila ispravna stvar - zaključio je prvi čovek NATO.
 

2024 © - Vesti online