Subota 14.04.2018.
19:12
Vestionline, Tanjug

NATO: Dijalog Beograda i Prištine ključan za stabilnost Zapadnog Balkana

EPA/Valda Kalnina
NATO u potpunosti podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine

NATO ostaje u potpunosti posvećen stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana i ima aktivno partnerstvo sa Srbijom, rečeno je Tanjugu u briselskom sedištu Alijanse.

Posle ocene da je "situacija na Kosovu "krhka" zbog zastoja u dijalogu između Beograda i Prištine u sedištu NATO-a u Briselu za Tanjug kažu da je za mir i stabilnost u regionu ključan nastavak dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

"NATO u potpunosti podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, olakšanog od strane EU. Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu. Računamo na sve u regionu da pokažemo umerenost i podržimo bilo koji napor koji dovodi do normalizacije bezbednosne situacije i izbegava stvaranje tenzija", izjavio je zvaničnik NATO-a za Tanjug.

Dodaje se da već više od 18 godina NATO radi na očuvanju Kosova i regiona preko misije KFOR koja trenutno ima oko 4.000 vojnika kao i kroz pomoć i savete koji pomažu u izgradnji kapaciteta kosovskih snaga sigurnosti i njenih civilnih institucija.

"KFOR nastavlja svoje aktivnosti da održi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. KFOR ima kapacitet da se bavi eventualnim nepredviđenim situacijama u okviru svog trenutnog mandata; svaku odluku o položaju i strukturi snaga KFOR-a preuzima Severnoatlantski savet, na osnovu bezbednosnih uslova na terenu", navodi izvori Tanjuga iz sedišta Alijanse.

U izjavi za Tanjug zvaničnik NATO-a dodaje da su demokratske vrednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog značaja za regionalnu stabilnost.

"Odlučni smo da nastavimo da pomažemo zemljama regiona da sprovedu reforme. Ovo će imati koristi od svojih građana, njihovih zemalja i čitave evroatlantske porodice", zaključuju u sedištu NATO-a u Briselu.

2024 © - Vesti online