Četvrtak 22.07.2010.
18:25
Tanjug

"Beli, beli svet" premijerno u Lokarnu

Pored Kana, Berlina i Venecije Lokarno se ubraja u najuticajnije svetske filmske festivale A kategorije, a učešće našeg filma u zvaničnom programu još je značajnije ako se ima u vidu da srpski film već skoro više od deceniju nije imao svoje predstavnike u glavnim selekcijama najznačajnijih filmskih festivala, navela je ta kuća.


Reč je i o prvom učešću srpskog filma u glavnom programu festivala u Lokarnu pa su srpski producenuti, Milena Trobozić Garfild i Uliks Fehmiu to ocenili kao veliku podršku i pohvalu našem filmu.


Novi Novkovićev film "Beli, beli svet", o neuništivosti života, čak i kada je sve drugo uništeno, nastao je prema scenariju koji je on napisao sa poznatom dramskom autorkom Milenom Marković.

Beli, beli svet

Radnja ove moderne tragedije u srpsko - nemačko - švedskoj koprodukciji, podržane i na konkursu Euroimaža, događa se u rudarskom gradu Boru - nekada simbolu socijalističkog prosperiteta, a danas propadanja i beznađa. U takvom ambijentu, dešava se fatalna ljubav između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke - balkanski tango.


U filmu igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić i Meto Jovanovski. Direktor fotografije filma "Beli, beli svet" je Miladin Čolaković, a originalnu muziku i songove komponovao je Boris Kovač.


"Veoma smo ponosni sto ćemo predstavljati našu kinematografiju na ovako prestiznom filmskom festivalu, pred najznačajnijim predstavnicima filmske industrije i svetsih filmskih medija. Ovo jedan od pet najznačajnijih filmskih festivala u Evropi pa i u svetu i filmovi uvršteni u glavnu selekciju dobijaju automatsku vidljivost. Učeše na ovako značajnom festivalu predstavlja odskočnu dasku za dalji prodor filma pred svetsku publiku. Mislim da je to veoma važno za naš film ali i za srpsku kinematografiju jer se naš autor i film na kraju predstavljaju u zvaničnoj selekciji a ne na nekom od pratecih programa. To je znacajan pomak za sve nas zajedno", rekla je Trobozić.


Ove godine zvanična selekcija festivala u Lokarnu privlači posebnu pažnju jer je na čelo festivala došao Olivije Per, koji je do prošle godine bio na čelu kanskog Kenzena (15 dana autora ).

2024 © - Vesti online