Subota 14.04.2018.
10:03
Vestionline, rs.sputniknews.com

Putin: Ošta osuda napada na Siriju, spomenuo Jugoslaviju

EPA/Sergei Chirikov
Za sve su dogovorni Vašington, London i Pariz: Vladimir Putin

Eskalacija situacije oko Sirije destruktivno utiče na celokupan sistem međunarodnih odnosa, rekao je.

- Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom - istakao je Putin.

On je dodao i da će Rusija sazvati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razmotrilo agresivno ponašanje SAD i njenih saveznika u Siriji.

Putin je rekao i da agresija na Siriju dodatno komplikuje već tešku humanitarnu situaciju u zemlji, kao i da inicira novi talas migranata.

On je upozorio da sadašnja eskalacija situacije oko Sirije ima razoran uticaj na celokupan sistem međunarodnih odnosa.

- Istorija će sve staviti na odgovarajuće mesto, a već je stavila posle teške odgovornosti Vašingtona za krvave kaznene mere protiv Jugoslavije, Iraka i Libije - rekao je Putin, saopštio je Kremlj, prenosi Tass.

Putin je naveo da Rusija saziva hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o agresivnim akcijama SAD i njihovih saveznika u Siriji. 

- Rusija snažno osudjuje napad na Siriju, gde ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u ratu protiv terorizma - istakao je ruski predsednik. 

Putin je zaključio da "SAD svojim akcijama sve više pogoršavaju humanitarnu katastrofu u Siriji, donose patnje civilima i zapravo povladjuju teroristima, koji sedam godina kinje sirijski narod i izazivaju novi izbeglički talas iz te zemlje i regiona kao celine". 

Za napad na Siriju su odgovorne SAD, Velika britanija i Francuska, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov. On je obećao da to neće ostati bez posledica.

- Opravdali su se naši strahovi. Nisu čuli naša upozorenja. Realizuje se ranije planirani scenario. Opet nam prete. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posledica. Za sve su odgovorni Vašington, London i Pariz - navodi se u saopštenju ambasade Rusije.

Šef diplomatske misije je naveo da su #ispadi na račun Rusije nedopustivi“.

- SAD koje poseduju najvećo arsenal hemisjkog oružja nemaju moralno pravo da optužuju druge zemlje - naveo je Antonov.

Rusija nije koristila svoje sisteme odbrane da suzbije napad

Rusija nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare SAD, Britanije i Francuske, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Jedinice ruske odbrane raspoređene u Siriji nisu korišćene da suzbiju napad - navodi ministarstvo, prenosi TASS.

Prethodno je saopšteno da nijedna raketa koja je ispaljena na Damask nije pala u zonu ruske vazdušne odbrane u Tartusu i Hmejmimu, uz tvrdnje da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan deo raketa kada su se približavale ciljevima.

- Nijedna od raketa koje su ispalili SAD i njihovi saveznici nije ušla u zone ruske protivvazdušne odbrane oko Tartusa i Hmejmima - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Agencija dodaje da je raketni udar izveden na sirijske vojne i civilne infrastrukture, a da su napad izveli američki avioni i brodovi u saradnji sa britanskim i francuskim vazdušnim snagama.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da je ispaljeno više od 100 raketa, tvrdeću da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan deo raketa ispaljenih na Siriju kada su se približile ciljevima.

2024 © - Vesti online