Petak 13.04.2018.
22:09
Vestionline, N1

Svet u iščekivanju vojnih udara, sile ublažavaju retoriku

EPA/Yousef Badawi
Hoće li svetske sile započeti vojni udar na Siriju

Kako piše "N1" američki predsednik Donald Tramp sastao se sa timom za Nacionalnu bezbednost, ali nije doneo konačnu odluku o mogućim napadima.

U razgovoru sa Terezom Mej dogovorena je bliska saradnja oko odgovora Siriji, ali osim Francuske druge američke saveznice iz NATO, ne pokazuju entuzijazam za otvaranje direktnog vojnog sukoba sa Rusijom.

- Rusija ne može da dvanaest puta upotrebi veto da bi blokirala rezolucije Saveta bezbednosti samo zato da bi zaštitila Asada. Mi ćemo nastaviti sa političkim pritiskom na Rusiju i mislimo da pritisak mora da se pojača - izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Holandski premijer Mark Rute takođe navodi da Holandija ne razmatra da se pridruži eventualnoj vojnoj akciji u Siriji, čak iako je verovatno da je sirijska vlada upotrebila zabranjeno hemijsko oružje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je navodni napad hemijskim oružjem u Siriji "izrežiran" uz pomoć jedne države koja je antiruski raspoloženja, ali nije precizirao na koga misli.

- Imamo neoborive dokaze da je u pitanju nameštanje hemijskog napada uz pomoć specijalnih službi jedne države koja je trenutno na prvoj liniji u antiruskoj kampanji - rekao je Lavrov.  

Stručnjaci međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja saopštili su da sutra počinju istragu mestu napada u Dumi o potencijalnoj upotrebi takvog oružja, a za ponedeljak je zakazan sastanak o tome u sedištu te organizacije u Hagu.

Zapadnim saveznici ne sumnjaju da će istraga potvrditi njihove optužbe, ali nema još odgovora šta dalje. Kandidata za državnog sekretara senatori su danas propitivali da li SAD želi da uđe ili izađe iz Sirije.  

- Ne želim da prejudiciram šta će administracija da učini. S obzirom na izjavu predsednika o odlasku iz Sirije mislim da je on jasno rekao da želi da izađe, da bude manje američkih muškaraca i žena tamo. Danas ih imamo manje nego što smo imali pre izvesnog vremena - izjavio je Majk Pompeo kog je Tramp nominovao za državnog sekretara.  

Za to vreme nastavlja se koncentracija vojski suprostavljenih strana u istočom Mediteranu. Izviđački avioni američke mornarice uočeni su u blizini ruskih baza u Siriji.

Kroz Bosfor je, prema bazama Hmejmim i Tartus, prošlo više ruskih podmornica i ratnih brodova. Situacija je dakle i dalje napeta. 

2024 © - Vesti online