Petak 13.04.2018.
18:38
Vestionline, rts.rs

SB UN o Siriji: Oprečne poruke Rusije i Zapada, Kina poziva na uzdržanost

EPA/Jason Szenes
Sednica saveta bezbednosti 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres obratio se Savetu bezbednosti povodom situacije u Siriji i pozvao sve zemlje da "deluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima".

- Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prete da dovedu do vojne eskalacije punih razmera - rekao je Guteres u obraćanju 15-članom Savetu.

Prvi čovek svetske organizacije istakao je da je Bliski istok "u opasnosti" i da je situacija do te mere haotična da je postala pretnja po globalni mir.

- Istovremeno se vodi nekoliko sukoba koji su na različite načine povezani. Nema vojnog rešenja ovog konflikta - rekao je Guteres.

Rusija je, inače, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da se generalni sekretar UN obrati Savetu bezbednosti.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je optužio SAD, Britaniju i Francusku da im je jedini cilj da sruše sirijski vladu i obuzdaju Rusiju.

- Nastavljamo da pratimo opasne vojne pripreme za nelegalni akt sile protiv jedne suverene države što bi predstavljalo kršenje međunardnog prava. Pozivamo rukovodstvo tih zemalja da neodložno to ponovo razmotre - poručio je Nebenzja.

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli je rekla da Donald Tramp još nije doneo odluku o mogućim napadima na Siriju.

- Naš predsednik još nije doneo odluku o mogućoj akciji u Siriji. Ali ukoliko SAD i naši saveznici odluče da deluju u Siriji to će biti u odbranu principa oko kojeg se svi slažemo - rekla je Hejlijeva.

Hejlijeva tvrdi da su sirijske vlasti "u najmanje 50 slučajeva koristile hemijsko oružje".

Ambasadorka SAD pri UN odmah posle sednice Saveta bezbednosti odlazi na konsultacije u Vašington.

- Sirijska vlada je došla do tačke od koje nema povratka, a svet mora da pruži jedinstven i čvrst odgovor - poručio je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr, dok je kineski ambasador pri UN rekao da je ceo svet u strahu od izbijanja novog rata i pozvao na uzdržanost.

2024 © - Vesti online