Petak 13.04.2018.
17:54
Vestionline, Tanjug

Tramp: Komi je "lažljivi ljigavac", bila je čast smeniti ga

Tanjug/AP
Tramp smatra da je Komi "lažov"

- Bila mi je velika čast da smenim Džejmsa Komija - napisao je Tramp danas na Tviteru.

U knjizi koju će iduće nedelje objaviti, a u koju je AP već imao uvid, Komi oštro kritikuje Trampa zbog neetičkog ponašanja i nepoštovanja istine i opisuje ga kao "mafijaškog šefa" koji "zemljom rukovodi zbog ličnog ega".

Knjiga "Viša lojalnost" napisana je na osnovu Komijevih javnih izjava i pisanih saopštenja o njegovim kontaktima s Trampom i rastućoj zabrinutosti zbog Trampovog integriteta, ali sadrži i lične opaske o Trampu koje će predsednika zasigurno iritirati, navodi AP.

- Predsednički mandat Donalda Trampa umnogome ugrožava ono što je dobro u ovoj zemlji - piše Komi, koji Trampovu administraciju opisuje kao "šumski požar" koji ne mogu obuzdati etički lideri unutar vlade.

Za Trampa Komi kaže da pokušava da pomuti granicu između sprovođenja zakona i politike, a navodi i da ga je Tramp lično pritiskao u vei sa istragom o mešanjem Rusije u američke predsedničke izbore.

Na ličnijem nivou, Komi tvrdi da je Tramp više puta od njega tražio da razmotri pokretanje istrage o optužbama da su Tramp i ruske prostitutke urinirali u krevetu u moskovskom hotelu, kako bi se dokazalo da je to laž.

Tramp je kategorično porekao te optužbe, a Komi kaže da je predsednik najverovatnije želeo da se o tim navodima sprovede istraga kako bi svoju suprugu Melaniju uverio da je to laž.

Tramp je Komija smenio u maju 2017, kritkujući ga kao "lažova", a razlog za njenu smenu bio je način na koji Komi rukovodio istragom FBI o mejlovima Trampove bivše demokratske protivkandidatkinje Hilari Klinton.

Komijeva smena je u Ministarstvu pravde dovela do meteža koji je rezultirao imenovanjem Roberta Malera za specijalnog tužioca nadležnog za istragu o Rusiji.

Malerova istraga je obuhvatila i pitanje da li je Tramp opstruisao rad pravosuđa otpuštanjem Komija, što predsednik negira, podseća američka agencija.

2024 © - Vesti online