Petak 13.04.2018.
16:26
Vestionline, Tanjug

"Od ulaska u EU, Hrvatska sve više klizi u ustašizaciju"

EPA/Antonio Bat
 

- Zapravo, situacija je lošija u poslednjih, recimo, tri godine. Činjenica je da su revizionizam, ekstremno desničarenje, ustašizacija na delu, dakle, intenzivirala se. Svi ti negativni procesi, ako me pitate da se to stavi u evropski kontekst, ja bih ga mogao staviti u kontekst regionalni - rekao je Goldštajn za Radio Sarajevo.

U svim zemljama bivše Jugoslavije, na ovaj ili onaj način, gotovo da nema izuzetka, nažalost, je prisutan rast ekstremne desnice, kaže on i dodaje da je to, zapravo, rast pokreta koji, kako kaže, govore "o nama, nama kao nama, i onima koji su drugi i drugačiji", a "oni su naši protivnici", da ne kažem neprijatelji. 

- Tako da u tom kontekstu treba videti i hrvatsku političku scenu. Neki akteri u njoj nedopustivo su tolerantni prema izrazima nesnošljivosti, prema upravo tom istorijskom revizionizmu  sa ustaštvom - naveo je Goldštajn.

Prema njegovim rečima, Hrvatska i onaj deo BiH koji je, nažalost, bio angažovan u takvim politikama. Pritom, kaže, misli na hrvatski i bošnjačko-muslimanski korpus, u manjem delu, naravno. 

- Zato što uvek govorim da ni Hrvati ni Bošnjaci-muslimani nisu bili ustaše, nego su prvenstveno i većinski bili partizani u Drugom svetskom ratu. Prema tome, nijedna nacionalna pozicija se ne može braniti niti ustaštvom, niti četništvom u Drugom svetskom ratu - rekao je.

Mora se, dodao je, reći da su ti narodi participirali u zajedničkoj borbi, protiv zajedničkog fašističkog porobljivača i domaćih izdajnika, na strani partizanske borbe. 

- To nije samo politička korektnost ili potreba političke korektnosti, nego, što se tiče velikog dela Srba, Hrvata i Bošnjaka - muslimana u Hrvatskoj i BiH, istorijska  istina. Ja to ne govorim samo zato što je to lepo čuti nekim briselskim ili vašingtonskim ušima, nego je to istorijska istina, istorijska činjenica.

Upitan koliko je, iskreno, zabrinut zbog svega i kamo ovo može da vodi, Goldštajn kaže:

- Ja to ne gledam samo s pozicije Hrvatske i Zagreba, gde živim, nego sa pozicije šire regije. To su negativni procesi. Oni nas, ti procesi, čitavu regiju, nezavisno ko je sada u EU, a ko nije, izguravaju iz nekih procesa globalizacije, potrebe da se povezujemo i da budemo deo jedne svetske, društvene, ekonomske zajednice - naveo je.

Tu smo, objašnjava, u jednoj situaciji da, zapravo, sami sebe izguravamo iz te pozicije, bili u EU, kao Hrvatska, što je, naravno, velika, nemerljiva prednost, ili živeli u Srbiji, BiH i drugim zemljama koji teže integraciji u EU.

S obzirom na porast desnice i u drugim zemljama Evrope i kako bi to moglo da utiče na zemlje Zapadnog Balkana, i društvima zamrznutih konflikata, Goldštajn kaže da smo mi sami sebi dobro zakuhali kašu.

- Ovo što se čuje i poslednjih dana iz BiH, uticaj stranih faktora, a neću reći kojih, jeste negativni uticaj. To je sve što ne može doneti sreću, može doneti samo nesreću. I ja se nadam da postoje snage, društvena energija i u BiH koje ljude može na neki način početi okretati, da se krene u pravim smeru.

Goldšajn kaže da ovaj  začarani krug međusobnih optuživanja i onda nekih međusobnih osvetničkih akcija, po načelu tuk na utuk, iz lošega vode u još gore, na kraju balade su apsolutne neprihvatljivi i štetni  i za one koji to potiču.

2024 © - Vesti online