Petak 13.04.2018.
08:35
Radio Slobodna Evropa

Albanija i Kosovo navijaju za Đukanovića

Facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore
Milo Đukanović

Podrška Đukanoviću je stigla od Haradinaja kroz izjavu da "Albanci u Crnoj Gori imaju strateškog partnera u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i da to treba da ojačaju tako što će glasati za Đukanovića".

Predsednik Socijalističke partije i premijer Albanije Edi Rama je takođe podržao kandidaturu lidera DPS na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, ocenjujući da se radi o jasnom proevropskom izboru koji garantuje dalju stabilnost i napredak regiona.

Najuticajnije albanske nacionalne partije su godinama deo vladajuće koalicije predvođene DPS-om, kako na državnom nivou, tako i na lokalnom.

- To pokazuje da premijeri Albanije i Kosova cene dosadašnje odnose koje imaju sa Crnom Gorom i Milom Đukanovićem, koji je personifikacija vladajuće strukture. Ja tako razumem njihovu podršku - kaže visoki funkcioner Force Genci Nimanbegu.

S druge strane, novinar iz Ulcinja Mustafa Canka tvrdi da su Albanci u Crnoj Gori politički zreli i da im pozivi iz Prištine i Tirane nisu potrebni.

- Ovakve izjave iz Prištine i Tirane su neprimerene i nediplomatske. Mislim da više štete nego što pomažu predsedničkom kandidatu DPS. Albanci u Crnoj Gori su dovoljno politički zreli da sami donose odluke o sudbini države u kojoj žive i čijoj su obnovi snažno doprineli na referendumu 2006. godine - zaključuje Canka.

2024 © - Vesti online