Subota 14.04.2018.
18:11
Đ. Barović - Vesti

Poslednji Uskrs hrabrog pilota

Đ. Barović
Kobni let: Mesto tragedije u okolini Kovačice

Njega su i danas obišli ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. Ovo su poslednje informacije iz Ministarstva odbrane Srbije povodom tragedije u kojoj je u sredu, u okolini Kovačice, u padu školskog vojnog aviona supergaleb G-4, poginuo probni pilot, major Robert Kaloci.

U domu iskusnog vojnika u Kovinu tuga, suze i neutešna žalost zbog gubitka dobrog čoveka, supruga i oca. Pred stanom Kaloci se smenjuju rodbina i prijatelji nastradalog pilota. Niko od njih nema prave reči utehe kojima bi podelio bol sa Robertovom suprugom Snežanom i sinom.
I u rodnom Somboru je muk i neverica. Roberta svi pamte kao čestitog i veselog čoveka koji je obožavao svoj životni poziv.

- Sa toliko sreće i smeha smo proslavili Uskrs, svi smo bili na okupu, niko nije ni slutio da će to biti naš poslednji susret. Otišli su prošli ponedeljak, a sada nam stižu ove strašne vesti - potpuno skrhana ovom tragedijom ispričala je za beogradske medije Kata Sekereš, Robertova tašta.

Robertov brat Đurika živi i radi u Sloveniji, ali je odmah pošto je čuo stravičnu vest doputovao u Srbiju kako bi bio uz bratovljevu porodicu i organizovao sahranu. Niko ne može da poveruje u to da njihovog Roberta više nema.

Prema pisanju beogradske štampe, poslednji ga je živog video Jan Bolerac iz Kovačice koji je sa radnicima obrađivao svoju njivu u ataru sela Idoš.

- Ugledali smo avion koji nas preleće velikom brzinom, a zatim udara u zemlju. Par minuta kasnije ugledali smo na nebu i dve padobranske kupole sa pilotima koji su pali na nekoliko stotina metara od nas. Brže-bolje smo potrčali do njih. Bili su u nesvesti, ali su disali. Nisu imali nikakve vidljive povrede ili opekotine, niti su krvarili. Prvog kome smo prišli otkopčao sam kaiševe od padobrana da bi mogao da diše. Veoma brzo je stigla i hitna pomoć, ali baš u tom trenutku taj pilot je pred našim očima preminuo - ispričao je Bolerac.

Vojna istraga o uzrocima pada vojnog aviona je i dalje u toku, a nekadašnji zamenik komandanta RV i PVO general Sreto Malinović objašnjava da će činjenica što je kopilot preživeo umnogome olakšati istražiteljima da saznaju šta je to i u kom momentu krenulo po zlu.
Međutim, ovaj general upozorava da je Vojska Srbije već godinama suočena sa ozbiljnim problemom odliva stručnog kadra.

- Najpre su dvehiljaditih pod okriljem "vojne reforme" otišli najiskusniji tehničari, a to je nastavljeno i kasnijih godina. Vojska Srbije je, kada je reč o pilotskom i tehničkom kadru, bukvalno izmasakrirana. Bez ozbiljne promene sistema biće sve gore, jer koji će to stručnjak da dođe da radi u Vojsci ako svoje znanje i veštinu može da višestruko više da naplati, čak i po firmama u Srbiji, a kamoli u inostranstvu. Drugi ozbiljan problem je što smo pre par godina zbog nečijeg nemara izgubili celu generaciju iz Vazduhoplovne akademije "Petar Drapšin". Upravo ti mladi ljudi su trebali da popune te "kritične specijalnosti" u održavanju i remontu vojnih vazduhoplova, ali niko sa njima nije napravio ugovor o stipendiranju - ističe general Malinović.

Malinović: Ozbiljan problem sa kadrovima

General Sreto Malinović upozorava i da Vojska Srbije ima ozbiljan problem s pilotskim kadrom.
- Činjenica je da imamo najstarije vojne pilote u regionu proizilazi iz toga što je s jedne strane zakonom regulisan njihov odlazak u penziju, a s druge strane, svake godine iz Vojne akademije izađe samo dva do tri pilota, od čega se polovina obučava za helikoptere. Već imamo problem sa kadrom za borbenu avijaciju. Zbog toga država mora jasno da se opredeli da li zaista želi zaista vojnu avijaciju ili ne. Odustajanje bi bilo ravno samoubistvu, jer je upravo to budućnost ratovanju u 21. veku - zaključuje naš sagovornik.

2024 © - Vesti online