Četvrtak 12.04.2018.
22:30
Vestionline, Tanjug

U Hrvatskoj ništa novo: "Za dom spremni" odjekivalo Splitom

youtube.com/Index.hr Portal
Okupljeni u Splitu uzvikivali ustaške parole

Organizatori tvrde da se na skupu okupilo 70.000 ljudi, policija još nema zvaničnu procenu broja demonstranata, a portal Index.hr navodi da ih je bilo oko 15.000.

Protest je obeležilo izvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i učestalo pominjanje Domovinskog rata i Franje Tuđmana, ali i otvorene pretnje HDZ-ovcima koji će sutra u saboru glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, preneli su hrvatski mediji.

U više navrata im je poručeno da će ih, ukoliko budu glasali za ratifikaciju, smeniti na sledećim izborima.

Okupljeni su pevali "Zovi, samo zovi" i uzvikivali "U boj, u boj", "Izdaja, izdaja" i "Hoćemo izbore".

Među mnogim natpisima koje su nosili, navela je Hina, bio je i "Andrej Plenković za Pupovca suho zlato, za državu i narod živo blato", portret Plenkovića s natpisom "Izdaja", "Zaštitite obitelj", "Isus Krist više od IK" i drugi.

Sa govornice se moglo čuti da "Hrvatska treba suverenističku politiku, poput suseda Mađara", kao i da "ratifikacija Istanbulske konvencije neće zaštititi žene od nasilja", a da je "pol biološki određen kao muški i ženski, a pol i rod su isto".

Protest je organizovala Građanska inicijativa Hrvatska protiv Istanbulske konvencije.

Sanja Bilač iz te inicijative rekla je da ovo nije samo protest, već "jedan jasan i glasan stav građana protiv politike aktualne vlade", koji je prerastao inicijalnu ideju.

Ona je pre početka protesta objasnila da Istanbulska konvencija u ovom trenutku i nije najveće zlo.

- U ovome trenutku ne razmišljamo o ratifikaciji, ali ne mislimo da je to najgore. Zasto? Zato što smo fokusirani na najbolje. Verujte mi, ovaj trenutak na Rivi, u 18 sati biće nešto najbolje što je Hrvatska doživela od zajedništva iseljene Hrvatske, od našeg prvog predsednika dr. Franje Tuđmana. I ta činjenica da će se ljudi okupiti, da će biti zajedno, da prolaze tu mentalnu i psihološku promenu je nešto najdivnije što će se dogoditi. I to je važno - smatra Bilač.

2024 © - Vesti online