Četvrtak 12.04.2018.
21:24
Vestionline, Tanjug

"Nećemo zaboraviti, bili su uz Srbiju kad je bilo najteže"

Tanjug
Žan Iv Le Drijan i Ivica Dačić na Francuskom vojnom groblju u Beogradu

Francusko vojno groblje nalazi se u okviru Novog groblja i tamo je sahranjeno 375 francuskih vojnika stradalih tokom Prvog svetskog rata.

Na cereremonije odavanja počasti francuskim vojnicima, vojni orkestar intonirao je himne Francuske i Srbije, a nakon polaganja venaca, ministri su se upisali u Knjigu poseta.

Dačić je napisao da će Srbija uvek pamtiti herojstvo francuskih vojnika, koji su daleko od svojih domova, zajedno sa srpskim borcima, dali svoje zivote za oslobođenje Srbije. 

- Srbija nikada neće zaboraviti nesebičnu pomoć njenoj vojsci kada joj je bilo najteže. Taj čin ostaće zauvek svedočanstvo prijateljstva dva naroda i savezništva Srbije i Francuske, ali i nepresušni izvor inspiracije za ljubav prema slobodi. Zato Srbija voli Francusku kao što je ona volela nas - napisao je Dačić. 

Le Drijan je u Knjizi poseta istakao važnost prijateljstva između dve zemlje, koje su i tokom Velikog rata bile saveznici na frontu.

- Istina je da Srbija i Francuska od sada treba da rade zajedno za jednu Evropu koja će biti u znaku mira i bezbednosti - napisao je on. 

Ceremoniji odavanja počasti na Francuskom vojnom groblju prisustvovao je i ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan, te predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

2024 © - Vesti online