Četvrtak 12.04.2018.
12:22
Vestionline

"Sirija je za SAD samo sporedno ratište, pravi cilj je nešto drugo"

Epa/Kevin Dietsch

U intervjuu za “Dojče vele” je rekao da smatra da će SAD izvesti vazdušne napade protiv Sirije, ali da za razliku od onoga pre godinu dana (kada su SAD takođe napale Siriju posle upotrebe hemijskog oružja) to neće biti samo simbolično.

- Tada je Tramp hteo da pokaže da nije ruska marioneta. Istovremeno nije hteo da se previše istrčava i zato je prethodno obavestio Rusiju. A oni su upozorili Siriju. Ovaj put neće biti takvih prethodnih informacija – smatra on.

Prema njegovom mišljenju, Trampove pretnje da će saveznici sirijske vlade "platiti visoku cenu“, prvestveno treba da se plaši Iran.

- Pre svega bi Iran trebalo da bude spreman, jer je on i iz drugih razloga na nišanu SAD. One snage koje u Siriji podržava Iran - te će verovatno i biti bombardovane. SAD bi mogle da preseku i vazdušni most tih trupa koji se delom proteže i nad iračkim vazdušnim prostorom.

Sa druge strane, Braml smatra da će intervencije protiv Rusije, koja takođe podržava Asada, biti minimalne. Kako je rekao, Tramp, kada je reč o Rusiji, ima mnogo manje vojnih opcija i služeći se ekonomskim sankcijama učinće taman toliko da ne dospe pod veći unutrašnjepolitički pritisak. Kao razlog za to, Braml vidi činjenicu da u SAD specijalni tužilac Robert Miler i dalje vodi istragu protiv Tramp.

- Mislim da je Sirija za SAD zaista samo sporedno ratište u sukobu sa Iranom. Sada predstoji istupanje iz nuklearnog sporazuma u maju i onda će se konflikt zaoštriti. Mešanje Irana u Siriji bi moglo da posluži kao moralno i geostrateško opravdanje za njihov postupak. Ne smemo zaboraviti ni da je Tramp nedavno kritičara Irana Džona Boltona postavio za savetnika za nacionalnu bezbednost. Ja to vrlo ozbiljno shvatam –kaže Braml.

Bral smtra da će mere odmazde za napade hemijskim oružjem bitit samo vazdušni napadi i da Tramp ne odustaje od ideje da povuče američke vojnike iz Sirije.

- Što situacija na domaćem političkom frontu bude neprijatnija za Trampa, tim veći će, kako mislim, biti rizik od rata protiv Irana. Ne smemo zaboraviti da su u novembru izbori za Kongres. Najgori scenario za Trampa bi bio da izgubi oba doma Kongresa. U tom slučaju bi mu rat protiv spoljnog neprijatelja pomogao da se domogne nekog nadstranačkog konsenzusa. Ako bi postojala pretnja za nacionalnu bezbednosti, birači u SAD bi mogli da se u jeku „okupljanja pod zastavom“ odreknu mogućnosti kontrole vlasti koju omogućavaju izbori za Kongres. Tako je bilo i kod Džordža Buša mlađeg posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. – kaže on.

2019 © - Vesti online