Sreda 11.04.2018.
19:19
Vestionline

Ovako je počelo: Pre tačno 100 godina svet je prvi put osetio snagu srpskih sportista

twitter.com/UK in Serbia
Ovi momci su ispisali prvu stranicu istorije srpskog sporta

Na današnji dan pre tačno 100 godina grupa učenika škole "Džordž Heriot" je u Edinburgu odigrala ragbi meč protiv selekcije Britanskih Dominiona i pobedila 8:3. Bilo je to prvi put u istoriji da je neka sportska selekcija zaigrala pod imenom Srbija. U školi su bili đaci koji su preživeli mnoge strahote Prvog svetskog rata, među kojima je i prelaz preko Albanije do Grčke. Ipak, izdigli su se iznad svega toga i ispisali prvu stranicu istorije srpskog sporta.

Ubrzo se Srbija ujedinila sa drugim zemljama, pa je nastala Kraljevina SHS. Tek posle razlaza sa Crnom Gorom 2006. godine ime Srbije se ponovo pojavilo na sportskoj mapi. Treba napomenuti da je godinu dana ranije u Arhusu (Danska) stonoteniser Aleksandar Karakašević osvojio prvu zlatnu medalju za Srbiju. Bilo je to na Evropskom prvenstvu u mešovitim parovima sa Litvankom Rutom Paškauskijene. 

Naravno, ne smemo da zaboravimo da je i pre 11. aprila 1918. bilo sportista koji su se takmičili pod zastavom Srbije. Tako su se na letnjim Olimpijskim igrama u Stokholmu nadmetali atletičari Dušan Milošević i Dragutin Tomašević.

2024 © - Vesti online