Sreda 11.04.2018.
14:58
Vestionline, Tanjug

Odlična vest za penzionere: Posle 65. puna penzija

M. Karović
Penzije penzionerima

Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže za taj list Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS). 

- Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera - kaže on. 

Računica pokazuje da penzioner koji prima 35.000 dinara mesečno i kome je ostala samo jedna godina do navršenih 65 godina, dobija sada zbog ovih penala 1.428 dinara manje. Onima koji, međutim, imaju pet i više godina do pune penzije umanjenje je 20,4 procenata godišnje.

Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 odsto mesečno, predlog SSSS-a je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju. 

Uprkos činjenici da je Savez samostalnih sindikata Srbije još pre godinu i po Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog – epilog priče se tek sada nazire. 

Naknadno objašnjenje zašto ni do kraja 2017. godine, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, jeste da se čekala poslednja revizija aranžmana s MMF-om. Međutim, i to je prošlo. U Ministarstvu rada su nedavno potvrdili da su "izmene zakona u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja”. 

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih siindikata Srbije Duško Vuković kaže za Večernje novosti da su oni kao članovi Socijalno ekonomskog saveta dobili plan rada Vlade i Ministarstva rada, a samim timi su upoznati i sa propisima koje oni nameravaju u narednom periodu da predlože Skupštini. 

- Radna grupa formirana u vreme prethodnog ministra za rad Aleksandra Vulina se više ne sastaje, a nova još nije formirana. Očekujemo da će se uskoro sastati i da će veoma brzo biti razmatrana i pomenuta izmena zakona. Celu proceduru smo već jednom prešli prošle godine, od inicijative, podrške SES-a, ali i tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića - kazao je Vuković. 

U sindikatu još nema nikakav pozitivan signal iz Vlade, ali pretpostavljaju da će održati reč datu penzionerima. 

- Predlog samostalaca je da se penzioneru, kada napuni 65, a otišao je u penziju sa 62 godine starosti, ukinu penali samo ako je imao 40 godina staža. Nepravedno je da onaj ko je uplaćivao 40 godina doprinose, sada nema punu penziju - kaže Vuković.

2024 © - Vesti online