Utorak 10.04.2018.
22:13
Vestionline, Tanjug

"Ljubazne reči kineskog predsednika, čekamo konkretne akcije"

EPA/HOW HWEE YOUNG
 

- Naravno da smo ohrabreni ljubaznim rečima predsednika Sija, ali istrovremeno želimo da vidimo konkretne akcije iz Kine. Mi ćemo nastaviti da se krećemo napred u tom procesu i pregovorima dok se to ne dogodi - rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders, prenosi Rojters.

Tramp je prethodno putem Tvitera pozdravio obećanje kineskog predsednika o daljem otvaranju ekonomije, i izrazio uverenje da će dve najveće svetske ekonomije prevazići aktuelni trgovinski spor i "zajedno načiniti veliki napredak".

Kineski predsednik Si Đinping najavio je danas smanjenje uvoznih tarifa na vozila i bolju zaštitu intelektualne svojine kao moguće ustupke Pekinga za prevazilaženje spora s Vašingtonom vezanom za trgovinu i tehnologije.

U uvodnom izlaganju na svečanoj ceremoniji otvaranja Godišnje konferencije Boao foruma za Aziju, koja se održava u južnoj ostrvskoj provinciji Hainan, Si nije direktno pomenuo američkog kolegu Donalda Trampa ili spor, prenosi agencija AP.

On je obećao je napredak u prioritetnim oblastima za SAD, uključujući otvaranje bankarske industrije i povećanje uvoza, ali nije govorio o onome što najviše iritira Vašington, kao što je uslovljavanje stranih firmi da u Kini posluju preko zajedničkih preduzeća što iziskuje da predaju tehnologiju potencijalnim domaćim konkurentima, navodi američka agencija.

2024 © - Vesti online