Utorak 10.04.2018.
23:44
Vestionline, b92.net

Kako je jedna slovna greška pomogla saveznicima da pobede u ratu?

pixabay.com
 

To ministarstvo je 1939. godine regrutovalo Džefrija Tendija za posao u Blečli parku, tajnom britanskom, a potom i savezničkom, kriptoanalitičkom centru za razbijanje neprijateljskih šifara, poznatom po uspešnom dekodiranju nemačke Enigma mašine. 

Tendi je do tada radio kao kriptogamista, odnosno stručnjak za bescvetnu reprodukciju biljaka, kao što su morska trava, mahovine i paprat, pomoću spora. 

Međutim, neko je u Ministarstvu odbrane pomešao naziv njegove profesije (kriptogamista) i zanimanje onoga ko dešifruje šifrovane poruke (kriptogramista, odnosno kriptograf). 

Tako je Džefri Tendi završio u timu čuvenog matematičara Alana Turinga, radeći na "provaljivanju" najpoznatijeg uređaja za šifrovanje poruka tokom Drugog svetskog rata, piše Indieendent.

Tandi je dao sve od sebe da nauči sve što je bilo važno i neophodno da bi profesionalno vršio službu za koju je greškom odabran. U Blečli parku je radio pune dve godine. 

Iako nije bio matematički genije poput Alana Turinga, odigrao je značajnu ulogu u dešifrovanju Enigme. 

A taj uspeh britanskih kriptografa je, prema tvrdnjama pojedinih istoričara, uticao na konačan ishod Drugog svetskog rata i konačni poraz nacističke Nemačke.

2024 © - Vesti online