Utorak 10.04.2018.
17:55
Vestionline, Tanjug

Slučaj Zakintos: Da li srpskim mladićima preti doživotna robija?

EPA/STR
Privođenje mladića osumnjičenih za smrt Bakarija Hendersona

Što se tiče dvojice njenih branjenika, Dobričanin Nikodinović kaže da su oni mlađa punoletna lica i s obrizom na to, "čak i pod uslovom kada bi se radilo o krivičnom delu za koje su optuženi, oni ne bi mogli da budu osuđeni na kaznu doživotnog zatvora". 

- Još uvek nismo dobili zvaničan prevod optužnice, pa sve što se u međuvremenu objavljuje je proizvoljna interpretacija. Nakon što dobijemo optužnicu pristupićemo finalnoj pripremi odbrane - napomenula je Dobričanin Nikodinovićeva. 

Dodala je da se za sada ne zna kada će biti suđenje i gde će se održavati. 

"Politika" je danas prenela pisanje grčkih medija, da se za sedam srpskih državljana, koji su među devet optuženih za ubistvo Amerikanca Bakarija Hendersona na Zakintosu, u optužnici traži najstroža kazna doživotnog zatvora. 

Dobričanin Nikodinovićeva je tim povodom ukazala da se taj postupak otpočetka vodi povodom krivičnog dela "teško ubistvo", za koje je prema grčkim zakonima zaprećen doživotni zatvor. 

Što se tiče dvojice njenih branjenika ona je istakla da su oni mlađa punoletna lica, i kako kaže, s obrizom da na tu činjenicu, "čak i pod uslovom kada bi se radilo o krivičnom delu za koje su optuženi, oni ne bi mogli da budu osuđeni na kaznu doživotnog zatvora". 

- Proučavajući i grčke propise, takođe smatram, da optuženi Srbi ne bi trebalo da budu odgovorni za to krivično delo, već možda neki od njih eventualno za mnogo blaže krivično delo, a u čemu su sa mnom saglasne i moje kolege iz Grčke - napomenula je advokatica. 

Ona je podsetila i na nalaz veštaka sudske medicine Branislava Alesandrića, čiji je zaključak da je smrt nastupila praktično od prvog udarca koji je Henderson zadobio u lice i da bi smrt nastupila i da nakon toga nije više nijednom šutnut u telo ili udaren. 

- Prema tom nalazu, smrtna posledica nije uzročno-posledično vezana sa šutiranjem sa video-snimka, koji se eksponira u javnosti - rekla je Dobričanin Nikodinovićeva. 

Ističući da je pred odbranom velika borba pred grčkim sudom, ona se nada da okrivljeni Srbi neće biti "oglašeni odgovornim više nego što jesu, ako uopšte pred sudom bude dokazano da jesu". 

Sedmorica Srba u ovom slučaju su optužena su za učešće u prebijanju američkog turiste Bakarija Hendersona na ostrvu Zakintos 6. jula, od kojih je njih pet u pritvoru u Grčkoj dok se dvojica brane sa slobode u nalaze se u Srbiji. 

Petorici osumnjičenih je nakon incidenta određen pritvor do početka suđenja, koji po grčkim zakonima može da traje do 18 meseci. 

Mladićima se na teret stavlja teško ubistvo izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas, kada je nasmrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

2024 © - Vesti online