Utorak 10.04.2018.
15:41
Vestionline

"Nema tolerancije za ustaše, a Pavelić je masovni ubica"

youtube.com/Filmske novosti
Ante Pavelić

Svaka izjava poput one koju je dao vladin Savet za suočavanje sa prošlošću koja može da ostavi utisak da su "ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patrioti i trebalo bi slediti njihov primer" - je potpuni apsurd, upozorio je Zurof u izjavi za riječki Novi list.

Zurof je to rekao tokom nedavnog boravka u Zagrebu, gde je promovisanja njegova knjiga "Operacija poslednja prilika - potera za nacističkim zločincima", koja je objavljena i u hrvatskom prevodu. 

Zurof, inače, dvadesetak godina dolazi u Hrvatsku i prati šta se u toj državi zbiva i dok ga jedni smatraju borbenim lovcem na zločince, posebno holokausta, za druge je "crvena krpa" upravo zbog insistiranja na progonu ustaških zločinaca i osude neoustaških anifestcija.

Iako je Komisija za suočavanje s prošlošću utvrdila da je korišćenje ustaškog pokliča "za dom spremni" u javnosti protivno Ustavu, Splitom se danas orio baš taj pozdrav. Komentarišući izveštaj koj je vladi podnelo Veće za suočavanjem s posledicama nedemokratskih režima, Zurof kaže da je to kao da se jedan kolač želi pojesti dva puta - učiniti nešto i nešto je suprotno tome. 

"Kada se suočavate s takvim pojavama, onda se suočavate s njima vrlo jasno, nedvosmisleno, ne ostavlja se nikakav prostor za dilemu šta o tome mislite. Poruka mora biti jasna: nema tolerancije za ustaše, nema tolerancije za te masovne ubice. Ante Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubica u Drugom svetskom ratu, on nije junak i nije ponosno pobegao u Argentinu da ostao lojalan domovini", istakao je Zurof. 

Prema njegovim rečima, dva su načina suočavanja s problemom.

"Jedan je s vrha, dolazi od vlasti, a drugi je obrazovanjem što je dugotrajnije, ali je dublje i efikasnije. Ali, treba koristiti oba načina i to zajedno. Ako predsednica Hrvatske pozira sa ustaškom zastavom u Kanadi, šta će prosečna osoba u Splitu, Zadru, Zagrebu misliti o toj ustaškoj zastavi, 'pa, ako se ona slika s njom, mora da je to u redu, biće da su oni junaci, patrioti'", precizan je Zurof.

2024 © - Vesti online