Utorak 10.04.2018.
14:58
Vestionline, b92.net

Hrvati ne daju Srbiji "dron Albanca"

M. Todorović
 

Hrvatsko pravosuđe je još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu. Morina je zbog toga nedavno prebačen u Italiju, gde, prema pisanju albanskih medija, ima boravište i tamo se nalazi u pritvoru, a Srbija najavljuje da će i od te države tražiti njegovo izručenje.

Ministarstvo pravde Srbije je obavešteno da hrvatski ministar nije dao saglasnost za izručenje Morine, rečeno je u tom Ministarstvu, koje je, inače, informaciju da je Morina u Italiji i da je lišen slobode dobilo od Interpola. Ministarstvo pravde je najavilo da će tražiti od Italije njegovo izručenje.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije". Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

On je u junu 2017. uhapšen u Dubrovniku po srpskoj poternici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru. Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje. „

"U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog njegovih političkih uverenja, biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan", navodi se u odluci.

2024 © - Vesti online