Utorak 10.04.2018.
14:04
Radio Slobodna Evropa

Zašto je Dodik potreban Vučiću?

Tanjug
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

"Dodik je u izvesnom smislu pretnja Vučiću"

- Vučić je jako oprezan i nikad ne daje komentare na Dodikove izjave o referendumu, otcepljenju Republike Srpske i slično. Međutim, mislim da je odnos između Vučića i Dodika nešto složeniji. Oni nisu lično bliski. Dodik je bio mnogo bliži Borisu Tadiću, da ne govorim o Tomislavu Nikoliću. Mislim da Dodik u izvesnom smislu predstavlja pretnju Vučiću - kaže Kisić za RSE i dodaje:

- Naime, ako neko na Balkanu ima bliske veze sa Rusima - to je Milorad Dodik. Svojim susretima sa Putinom Dodik zapravo šalje poruku Vučiću. Ne zaboravimo da je Putin primio Dodika uoči referenduma o Danu Republike Srpske. Tako da mislim da odnos između Vučića i Dodika treba posmatrati i u kontekstu geostrateških ciljeva i politika na Balkanu.

- Vučić vrlo dobro razume ko je najmoćniji čovek u RS i ko ima podršku koja Vučiću može da bude i pretnja - tu pre svega mislim na rusku podršku. Mislim da je on prosto prinuđen da održava dobre odnose sa Miloradom Dodikom, jer Rusija preko Dodika šalje poruke Vučiću - kaže Kisić i objašnjava da je "Dodik Vučiću potreban u propagandne svrhe kao deo populističke priče, koja i te kako funkcioniše u Srbiji". 

- Dodik je Vučićeva maskota koju on hrani. Međutim, ne smemo zaboraviti da je Milorad Dodik i bukvalno i metaforički sahranio mnoge srpske vladare - od Miloševića, pa nadalje. Nakon njihovog pada on je uvek ostajao na srpskoj političkoj sceni, što znači da je njegova adaptivnost velika - ističe Izabela Kisić.

- Pre svega, Dodik nije samo predstavnik bosanskih Srba, on je i državljanin Srbije, a mislim da je i građanin Beograda. Rekao bih da Dodika u Srbiji smatraju dobrim dečkom iz unutrašnjosti. On je na sebe preuzeo sav onaj nacionalizam, svu onu nacionalističku retoriku, koju Vučić ne može da koristi u poslednje vreme - kaže Dragan Bursać, novinar i kolumnista portala Buka iz Banjaluke.

- Dodao bih još nešto što deluje prilično paradoksalno. Vučić i Dodik se kreću u obrnutom smeru. Dodik danas stremi ka Vučićevoj nacionalističkoj prošlosti, a Vučić Dodikovoj, da tako kažemo, prozapadnoj prošlosti. Milorad Dodik je nekada bio dašak svežeg demokratskog vetra, kako ga je nazvala Medlin Olbrajt, pa je danas postao rusofil i ultranacionalista, a Vučić ide u obrnutom smeru. Karijere im se ipak negde ukrštaju - ističe Bursać.

2024 © - Vesti online