Sreda 11.04.2018.
01:13
D. N. P.

Turski dokumenti čuvaju svetu zemlju

youtube.com/Rade Zivkovic
Sjenički istoričar o Kosmetu: Salih Salimović

Po teroru i progonu Srba uz podršku osmanskih okupacionih vlasti posebno su karakteristični druga polovina 17. veka, 18. i 19. vek...

Nasilje i prinudno iseljavanje srpskog življa nastavljeni su i u 20. veku, posebno u bivšoj SFR Jugoslaviji kad je albanski nacionalizam i separatizam imao i podršku tadašnjih vlasti.

Ovo tvrdi Salih Selimović, književnik i poznati istoričar iz Sjenice, koji naglašava da se srpsko-istorijsko pravo na Kosovo i Metohiju brani i istorijskim dokumentima tursko-osmanskih vlasti, odnosno njihovim pedantno izvršenim katastarskim popisom u Staroj Raški, kojoj je pripadala i današnja teritorija Kosova i Metohije, iz 1455. godine, kao i popisom u Prizrenskom sandžaku 1571.

- Tada je na današnjoj teritoriji KiM evidentirano 480 naselja u kojima je popisano oko 13.000 srpskih kuća, 75 vlaških, 46 albanskih i 17 bugarskih. Među imenima i prezimenima 95,88 odsto su slovenskog porekla, 1,9 romanskog, 1,56 neutvrđenog i 0,26 odsto albanskog porekla. Iz popisa se jasno vidi da je bilo samo 46 albanskih domaćinstava koja su bila razbacana u 23 naselja, nije postojalo nijedno čisto albansko selo - ističe Salihović i naglašava da Albanci falsifikuju istoriju i da se samo pozivaju na faktičko stanje, a da negiraju prošlost i stanje od pre 500 godina.

Veoma je važno znati i to koristiti da srpsko istorijsko pravo na Kosovo i Metohiju najtačnije brane upravo tursko-osmanlijski dokumenti, to jest turski popisi koji su vršeni često i pedantno.

Oni decidirano pokazuju da su Albanci pridošlice na teritoriju današnjeg Kosova i Metohije. Ovi dokumenti apsolutno pobijaju staru ilirsku tezu tezu o "višemilenijumskoh autohtonosti Albanaca, ne samo na KiM već i na celom prostoru Balkana, objašnjava Selimović.

Srpski toponimi

- Za vreme tog popisa iz 1455. godine nije zapisan nijedan toponim albanskog porekla, Albanci na KiM i danas koriste toponime slovensko-srpskog porekla, reč Kosovo je srpskog porekla (od ptice "kos") i ne postoji u albanskom jeziku i Priština srpski toponim - napominje Salihović.



 

2024 © - Vesti online