Utorak 10.04.2018.
11:13
M. Đorđević - Vesti

Izvori zdravlja i dugovečnosti: Srebrenička voda i u Africi

youtube.com/Radio Slobodna Evropa
Banja Crni Gruber teče u prazno

Prva detaljna analiza ove mineralne vode izvršena je 1894. godine i tada je proglašena za jedno od najboljih železno-arsenskih prirodnih vrela Evrope.

Čak je smatrana boljom za zdravlje i od tada čuvene leviko-vode. Tokom 1898. izvezeno je 200.000 boca patentirane guber vode, a tri godine kasnije kompanija Matoni iz Beča izvezla je rekordnih 236.544 boca.

Ova voda se flaširana prodavala i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Danskoj, Holandiji, Švedskoj, i još dalje, čak u Africi i Severnoj Americi. Posle Drugog svetskog rata urađene su nove analize, da bi 1951. zvanično otvoreno Lečilište Guber.

O Crnom Guberu je i dr Almir Pašagić, rođeni Srebreničanin, koji danas živi i radi u Sarajevu kao lekar, napisao i magistarski rad sa naslovom "Korekcija hipokromne anemije crnim guberom", a 2008. objavio je i knjigu "Guber, lekovita voda iz Srebrenice".

Doktor Pašagić je u knjizi o srebreničkim vodama zapisao da je crni guber posebno delotvoran kod anemije zbog izrazito zastupljenog gvožđa. Zabeleženo je da ova čuvena voda pomaže i kod lečenja slabog apetita, stalnog umora, psorijaze, ekcema, akni, reumatizma zglobova i kostiju, multiple skleroze, oboljenja sinusa.

Danas je mnogo onih koji posećuju Srebrenicu naročito zato da bi natočili lekovitu srebreničku vodu za sebe i prijatelje.

Banja čeka vlasnika

Iako se u banji nalazi veliki broj vrela, mineralnih voda, kao i netaknuta priroda, izgradnja centra za banjsko lečenje još miruje. Sa gradnjom ovog kompleksa se krenulo 2010. godine. Banja je u međuvremenu privatizovana, ali zbog sporova oko firmi sa izgradnjom lečilišta i hotelskih objekata se nije nastavilo.


 

2022 © - Vesti online