Utorak 10.04.2018.
05:16
Z. Mirković - Vesti

Hramovi u Austriji dupke puni

Z. Mirković
Hram Vaskrsenja Hristova

Služenju prve ponoćne praznične svete liturgije u subotu uveče prisustvovalo je više stotine vernika u sva tri hrama srpske pravoslavne crkve u Beču.

U ponoć između subote i nedelje u hramovima Svetog Save, Uspenija Presvete Bogorodice i Vaskresenja Hristova u Beču vernici su prisustvovali bdenju i pratili tradicionalni ophod oko crkvi.
Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom vaskršnjom liturgijom u nedelju na sam dan ovog najvećeg hrišćanskog praznika koji predstavlja Hristovu pobedu smrti i vaskrsenje, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, pošto je, za razliku od prošle godine srpski Vasrks pao nedelju dana posle katoličkog, pa deca nisu bila na raspustu, te su naši zemljaci ostali u Austriji.

Nakon služenja Vaskršnje liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim međusobnim kucanjem ofarbanim vaskršnjim jajima pozdravljanjem: "Hristos Voskrese - Vaistinu Voskrese" i prazničnim trpezama u krugu porodice.
Na trpezi se našla i tradicionalna vaskršnja pečenica, koju su mnogi, pošto je bilo lepo vreme, pripremali na javnim mestima predviđenim za roštiljanje u Beču.

Tako su o ranih jutarnjih sati u Draše parku u Beču na "radnom zadatku" bili Zijo Mratinković, Bora Trailović, Micin Miroslav, Dragan Lalić i Mika Đorđević.

Z. Mirković
Raduju se prazniku: Dijana, Vasilije i Tara Đuričić

Deca ukrasila trpezu

U domu porodice Đuričić iz Beča Vaskrs je proslavljen po srpskom običaju.

Roditelji Dejan i Dijana, sa mališanima Vasilijom i Tarom farbali su jaja i dekorisali vaskršnjim ukrasima, koje su napravila deca, prazničnu trpezu.

-Mi tradicionalno za naš Uskrs farbamo jaja i postavljamo prazničnu trpezu-objasnila je Dijana dodajući da se deca ovom prazniku mnogo raduju i posebno "nadmetanju" u             kucanju jajima.

- Svake godine se nas više prijatelja okupi, posebno kada je lepo vreme kao sada, i zajedno pečemo vaskršnju pečenicu. To druženje ima posebnu draž - kaže Dragan Lalić dodajući da potom sa svojom porodicom svi proslave Vaskrs i narednih dana nastave i zajednički da slave ovaj veliki praznik.

Pored vaskršnje pečenice prazničnu trpezu krasila su farbana i šarana jaja, koja ponajviše raduju najmlađe članove porodice.

2024 © - Vesti online