Ponedeljak 09.04.2018.
10:21
Vestionline

Đilasov "Savez za bolju Srbiju" počinje sa radom 9.maja

Tanjug

Kako je objavio list "Danas", ovaj datum se, između ostalog, navodi u izmenjenom predlogu o saradnji, koji je Đilas uputio koalicionim partnerima Vuku Jeremiću i Saši Jankoviću, a u koji je taj list imao uvid. Predlog je upućen i Levici Srbije Borka Stefanovića i sindikatu Sloga koji predvodi Željko Veselinović.

U novom predlogu se navodi da stranke zadržavaju svoje organe i strukture, pravo na sopstveni razvoj, ali u ključnim segmentima politike nastupaju sinhronizovano i u dogovoru. Savez za Srbiju treba da počne sa radom 9. maja, na dan pobede nad fašizmom, kada je i prvo zasedanje novog saziva Skupštine Beograda, na kome će biti formiran odbornički klub pod tim imenom. Piše i da "formiranje Saveza za Srbiju predstavlja ujedinjenje svih onih istinskih opozicionih organizacija koje svojim učešćem u Savezu povećavaju šanse za pobedu i promenu ne samo vlasti, nego i sistema u Srbiji".

Đilas predlaže i zajedničke organe – skupštinu, predsedništvo, u kojem će se na mestu predsedavajućeg na mesečnom nivou rotirati članovi predsedništva, zatim menadžera saveza koji organizuje rad i ne može biti član druge političke organizacije osim Saveza. Kao predlog za menadžera navodi se Dragan Đilas.

Uz menadžera tu je i generalni sekretar kao prvi operativac Saveza, koji koordinira delegiranim operativcima članica i sprovodi odluke predsedništva i menadžera. Tu ulogu je Đilas namenio Ljubanu Paniću, sa kojim je blisko sarađivao u protekloj izbornoj kampanji. Savez bi trebalo da ima i programski savet. Savez je, kako Đilas predviđa, otvoren za političke stranke, pokrete, organizacije, grupe građana, sindikate i pojedince.

U opširnom dokumentu kao cilj je navedeno kratko "sabrati sve opozicione glasove". Konstatuje se da je 2018. nulta godina za opoziciju, da vlast primenjuje brutalne metode i da može da se dogodi da se trajanje ove vlasti i propadanje produži ukoliko se slede sitni lični interesi. Navode se kao cilj parlamentarni izbori koji mogu biti vanredni, kao i lokalni izbori 2020. a posebno se ističe da bi savez za Srbiju mogao da donese pad SPS ispod cenzusa, što znači da bi samo glas, odnosno mandat više, mogao da odluči u nekim gradovima i opštinama u Srbiji, da li će ih osvojiti opozicija.

Pominje se i opcija bojkota izbora ako ne bude minimalnih fer izbora. Dodaje se i da bi savez na predsedničkim izborima 2022. trebalo da nastupi sa zajedničkim kandidatom, kao i da bi nakon njegovog formiranja trebalo krenuti sa akcijom "dogovor za Srbiju".

- Zajednički obilazak najvećih mesta, promocija Saveza kao brenda, razgovori sa građanima kako bi se preciznije definisale osnovne ideje za koje će se Savez zalagati i predlagati ih kao rešenja. Potpisivanje Dogovora za bolju Srbiju. Veliki skup, kojim se u Beogradu promoviše politička platforma za Srbiju na kojoj će se mobilisati svi opozicione birači, odnosno i svi građani čija je želja pravedna, poštena, ekonomski i institucionalno jaka Srbija - predlaže takođe Đilas.

2024 © - Vesti online