Nedelja 08.04.2018.
22:35
b92.net

Šta se dogodilo u Centralnoafričkoj Republici?

M. Karović
I srpski vojnici među mirovnjacima u Centralnoafričkoj Republici

Podsećamo, među mirovnjacima u Centralnoafričkoj Republici ima i Srba, angažovanih uglavnom u sastavu srpske vojne bolnice na medicinskom zbrinjavanju snaga UN.

Ministar Vulin izjavio je samo da su svi dobro i da nisu povređeni - "svi srpski vojnici su dobro nakon sukoba sa pobunjenicima”. 

- U Centralnoafričkoj Republici, u rejonu glavnog grada Bangija, došlo je do sukoba između trupa Ujedinjenih nacija i pobunjeničkih grupacija. Povređeno je deset pripadnika Ujedinjenih nacija i nijedan od njih nije pripadnik naše mirovne misije - rekao je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane. 

Agencija Rojters ističe da je najmanje jedan civil stradao, a da je tokom napada povređeno više civila, mirovnjaka i pripadnika pobunjenika. 

Kako ističu, "jaka pucnjava čula se u noću između subote i nedelje iz muslimanske enklave i naselja PK5, nakon akcije mirovnjaka i domaćih bezbednosnih snaga. Sukobi su se nastavili i u nedelju ujutru, mogao se videti veliki dim, a građani su pobegli na bezbedno, dodaje Rojters. 

- Spavali smo i oko 2.15 ujutru smo čuli snažnu pucnjavu i svetla od oružja. Onda smo ujutru videli mirovne snage UN i centralnoafričku vojsku u ulici. Otišli su, ne znamo šta se zaista dogodilo - kaže jedan od stanovnika naselja PK5. 

Portparol mirovne misije UN u Centralnoafričkoj republici (MINUSCA) Herv Verhosel izjavio je da je u akciji ranjeno 11 mirovnjaka i "oko 20 civila i pobunjenika". Osim toga, on je istakao da je uhapšeno osam ljudi. 

U odvojenom saopštenju iz mirovne misije navodi se da su stanovnici naselja PK5 više puta od mirovnjaka tražili da "reaguju protiv naoružanih grupa odgovornih za napade na civile". 

"Kriminalne grupe su imale mogućnost da se dobrovoljno predaju. Nažalost, njihovi lideri su tu mogućnost odbacili", navodi se u saopštenju. 

Oni ističu da je u racijama uhapšeno više ljudi, kao i da su zaplenjeni oružje, municija i droga: "Zajednička operacija će biti nastavljena dok kriminalne grupe iz PK5 ne budu rasformirane". 

Centralnoafrička Republika nalazi se popriličnom haosu od 2013. godine kada su muslimanski pobunjenici svrgnuli predsednika Fransou Bozizea, što je izazvalo niz ubistva iz osvete "antibalaka" naoružanih grupa koje uglavnom čine hrišćani. 

Inače, naoružane muslimanske grupe iz PK5 tvrde da su formirane da bi štitili muslimanske civile od etničkog čišćenja. 

Multinacionalna operacija UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) postoji na osnovu Rezolucije 2149 Saveta bezbednosti UN, a sa operativnim radom počela je 15. septembra 2014. godine. 

Srpska vojna bolnica u Centralnoafričkoj Republici angažovana je od 11. decembra 2014. godine. U misiji MINUSCA, osim pripadnika Srpske vojne bolnice nivoa 2, Vojska Srbija angažovala je oficira na poziciji zamenika komandanta sektora Zapad i po dvojicu vojnih posmatrača i štabnih oficira, ukupno 75 osoba. 

Sredinom jula prošle godine u Centralnoafričku republiku ispraćen je poslednji kontigent pripadnika Vojske Srbije. 

U kontingentu koji čine vojna bolnica nivoa 2, komanda i jedinica za logističku podršku, nalazi se 17 oficira, osam podoficira, četiri profesionalna vojnika i 41 civilno lice, a među 70 mirovnjaka 24 su žene. 

Komandant vojne bolnice u šestoj rotaciji je pukovnik Zoran Dimović.

2021 © - Vesti online