Nedelja 08.04.2018.
12:31
Vestionline

Srbija zemlja partner na Sajmu privrede u Mostaru

pks.rs
 

U  okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede - najviše u oblasti  prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja.

Svoju ponudu predstaviće i firme koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.
 
- Srbiju ovoga puta predstavljaju uglavnom velike  i srednje kompanije privatnog  i javnog sektora, značajni izvoznici  u oko stotinu zemalja regiona i sveta, od kojih neke posluju na više od šezdeset tržišta. Među izlagačima su i manje brzorastuće pouzdane firme koje imaju oformljenu ozbiljnu i kvalitetnu ponudu koja se već probija u regionu. Većina ih je već poznata  bosanskohercegovačkim partnerima i izlagačima iz drugih zemalja - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. 

Dometi ovog sajma koji je i značajna platforma za regionalno umrežavanje privrednika, po rečima predsednika Komore, ne iscrpljuju se samo na otvaranju novih mogućnosti za povećanje međusobne trgovine Srbije i BiH, jer je za male ekonomije na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja kako da se bolje, ne samo infrastrukturno, već i poslovno povežu za zajednički nastup na trećim tržištima.
 
Nastup na 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru odlična je prilika da privrednici iz Srbije učvrste postojeću saradnju i dogovore nove poslove i kooperacije sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Sa velikim brojem izlagača, sajam predstavlja najveću i najznačajniju poslovnu izložbu u Bosni i Hercegovini. Na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara okupiće se predstavnici privreda i kompanija iz više od 20 zemalja.
 
Tokom trajanja sajma, Privredna komora Srbije organizovaće pojedinačne prezentacije kompanija, B2B razgovore, a predstavnici komore učestvovaće na  Prvoj poslovnoj konferenciji Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja "Regionalni razvoj - Izazovi budućnosti".  
 
U okviru Evropske mreže preduzetništva, PKS i RAS u saradnji sa INTERA Tehnološkim parkom Mostar i Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine organizuju 10. aprila Međunarodne B2B susrete, koji predstavljaju jedinstvenu priliku za pronalaženje dobavljača, kupaca, partnera i uspostavljanje poslovnih kontakata koji će otvoriti nove poslovne mogućnosti prekogranične saradnje.
 
Srbija kao zemlja partner organizovaće veliki broj kulturno-umetničkih, zabavnih i turističko-gastronomskih događaja kojima će se predstaviti građanima Mostara i Bosne i Hercegovine.
 
Prvog dana sajma, u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" nastupiće Dejan Petrović i Big Bend. U sredu, 11. aprila u Narodnom pozorištu građani Mostara moći će da gledaju  predstavu "Narodni poslanik" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, a u četvrtak 12. aprila u bioskopskoj dvorani CineStar Mostar, održaće se projekcija srpskog filma "Amanet".

U petak, 13. aprila biće priređeno DJ veče na kojem će nastupiti izvođači iz Srbije. Od 3. do 14. aprila organizovana je postavka umetničkih slika Vladislava Šćepanovića, Vuka Vidora i Nikole Božovića, a od 9. do 14. aprila planirani su "Dani Skadarlije" u mostarskom restoranu "Prestiž".

2023 © - Vesti online