Subota 07.04.2018.
15:22
Vestionline, Tanjug

"Turska se ne meša u 'poslove Kosova'"

EPA/SEDAT SUNA
Turska zahteva od Kosova da protera "Guleniste"

On je to rekao nakon što su kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji optužili predsednika Turske Redžepa Tajipa Erodgana da se "meša u poslove Kosova, najavljujući kraj aktuelne vlade", prenosi Anadolija. 

Čavušoglu je, istovremeno, ocenio da su odnosi Turske i Srbije sjajni, ali je naveo da je Kosovo "jedina tačka oko koje ne možemo da se složimo".

- Sa Srbijom razvijamo odnose tako što Kosovo stavljamo u zagrade. Sa Srbijom želimo da u svakom aspektu razvijamo odnose, kao i sa svima ostalima - rekao je šef turske diplomatije.

On, takođe, smatra da Kosovo treba da se "očisti od ljudi koji pokušavaju da sprovedu državni udar u Turskoj".

 - Nadam se da će se Kosovo pročistiti od nevernika. Naša kosovska braća da nađu mir, ali bez obzira - bilo na Kosovu, ili u nekoj drugoj zemlji mi nećemo dozvoliti da se izdajnicima pruža utočište. Ovo nije intervenisanje u njihove unutrašnje poslove. Kosovo ne treba u svojoj zemlji da pruža utočište izdajnicima koji su napravili državni udar u Turskoj. Ovo očekujemo od prijatelja - rekao je Čavušoglu. 

On je dodao da se Turska nada da će Priština preduzeti odgovorne korake i "da će uraditi ono što od njih prijateljstvo i bratstvo zahteva".

Naglasio je da je Turska pomogla Prištini da se poveća broj zemalja koje su priznale jednostrano progalašenu nezavisnost Kosova i istakao da Turska na svakom sastanku "lobira za Kosovo".

- Naš predsednik, kada god na sastanku ima državu koja nije priznala Kosovo, u svom razgovoru sa premijerom, predsednikom te zemlje, podseti na ovo. Ovo radimo jer verujemo u to - rekao je Čavušolglu.

Proterivanje šestorice turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa Fetulah Gulen, izazvalo je "zemljotres" u odnosima Ankare i Prištine, konstatovao je ranije prištinski portal "Gazeta Ekspres".

Šestorica uhapšenih i deportovanih turskih državljana radili su kao profesori i menadžeri škole i pripadnici su pokreta FATO, kojim ruovodi verski lider u egzilu, Fetulah Gulen.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj zbog hapšenja i deportacije šestorice Turaka smenio je ministra policije i šefa obaveštajne službe. 

2024 © - Vesti online