Nedelja 08.04.2018.
05:30
b92.net, Vestionline

Naučnici širom sveta protiv proizvodnje "robota ubica"

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Naučnici isprobavaju robota ubicu

Prema pisanju Gardijana, upravo to moglo bi da proistekne iz saradnje Naprednog instituta za nauku i tehnologiju Univerziteta u Južnoj Koreji (KAIST) i proizvođača oružja Hanwha Systems. 

Otvoreno protestno pismo potpisalo je više od 50 uglednih akademika iz celog sveta. 

- Nećemo posećivati KAIST, ugostiti nikoga sa KAISTA, niti pružiti doprinos bilo kakvom istraživanju u koje je uključen KAIST, sve dok univerzitet ne kaže da neće razvijati autonomno oružje lišeno značajne ljudske kontrole - navodi se u pismu. 

Naučnici su dodali da je odluka univerziteta razočaravajuća, naročito ako se uzme u obzir da Ujedinjene nacije planiraju da sledeće nedelje održe sastanak u vezi sa pitanjem o autnomnom oružju. 

Vest o saradnji objavljena je u februarskom članku lista Koreja tajms. 

- Jedan izuzetno ugledan univerzitet udružuje snage sa jednim prilično etički sumnjivim partnerom - kaže organizator protesta Tobi Valš. 

Valš dodaje da je pisao KAISTU u potrazi za detaljnijim objašnjenjima, ali da nije dobio odgovor. 

Uprkos tome što direktor KAISTA Sung Čul Šin pokušava da smiri tenziju uz tvrdnju da se univerzitet "neće baviti nikakvim aktivnostima koje se protive ljudskom dostojanstvu", Valš kaže da univerzitet još nije pružio odgovor na brojna pitanja.

2023 © - Vesti online