Subota 07.04.2018.
08:43
A. S. - Vesti

Srpske nošnje na Kapitol Hilu

Lična arhiva
Delije i lepotice: Članovi udruženja "Biljana Regan"

Dvojica delija u narodnim nošnjama, polegla po travi i uživaju u društvu i pažnji šest lepih dama. Svi su u - narodnim nošnjama. Srpskim - saznaju prolaznici. 

Lična arhiva

Svi se smeše i dalje slikaju, jer ako im neko i ne bude verovao na šta su u Vašingtonu, pred samim domom američkog Kongresa, naleteli - tu je slika da potvrdi.

A ovo simpatično društvo, koje je na ovako originalan način poželelo da svima čestita najveći hrišćanski praznik, ponosno nosi ime Udruženje "Biljana Regan", po osnivačici, rođenoj Šapčanki, koja se, otkad se doselila u glavni grad Sjedinjenih Država i tu udala, posvetila očuvanju kulture i tradicije Balkana na američkom tlu.

- Udruženje uglavnom čine naše devojke i momci, ali u članstvu imamo i pripadnike drugih nacija - iz Rusije, Etiopije, Maroka, Hrvatske, kao i Amerikanca, mog supruga Džona, bez čije podrške bi sve ovo bilo gotovo nemoguće izvesti - javlja nam Biljana i objašnjava da su sve njih okupili ljubav prema narodnom stvaralaštvu i velika želja da običaje starog kraja sačuvamo od zaborava.

Srećni smo što smo u prilici da ljudima u Americi prikažemo nešto naše, za njih novo i nesvakidašnje. Pred njima ukrašene korpice, a kao što je i red za Uskrs u rukama oslikana jaja.

Lična arhiva
 

- Već smo postali prepoznatljivi po tome što se za svaku priliku dugo i pažljivo spremamo i biramo i nošnju.

Eto, pred Kapitol Hilom Nišlija Nenad Jovanović i Lozničanin Branko Cerovčević predstavili su šumadijsku nošnju, Čakovčanka Kristina Čanadi je u odori hrvatske Posavine, a ja sam izabrala da prikažem nošnju niškog kraja - kaže naša sagovornica i - najavljuje nove akcije na kojima će sa prijateljima udruženja ponovo oživeti neki od naših starih običaja.

Bogata kolekcija

Biljana s neskrivenim zadovoljstvom priča o svojoj kolekciji.
- Imam veliki broj primeraka nošnje iz Srbije, ali i iz regiona. Sve su to unikatni i muzejski primerci koje je veoma teško naći, naročito nakit. To je pravo bogatstvo našeg društva, ali i srpske kulture. Naša tradicionalna nošnja je veoma živopisna, bogata živim bojama, svaki kraj naše divne zemlje je na svoj način poseban. Ponosna sam što u kolekciji imam više od sto primeraka narodne nošnje - ističe ova čuvarka narodne baštine.

 
 

 

2024 © - Vesti online