Petak 06.04.2018.
21:21
M. Stanković - Vesti

Čarolija šaranja voskom

M. STanković
Veštinu prenosi na mlađe: Mica (prva zdesna), Ivana i Violeta

- Potrebno je najpre nabaviti šaraljicu, koja može i da se napravi.To je čelično pero kojim smo nekada učili pisanje mastilom. Zatim su još potrebni čist vosak, koji se mora nagaraviti da bi ostavio vidan trag i boja za tekstil kojom se farbaju jaja. Za šaranje jednog jajeta potrebno mi je oko 30 minuta, jer su moje šare bogate. Svako može prema svojoj mašti da našara i ne mora tako dugo da traje - objašnjava Mica.

M. Stanković
Mala Sara pomno prati šaranje jaja

Ova vredna osnabrička parohijanka je za prethodnih nekoliko godina našarala voskom više od 5.000 jaja i nesebično ih poklanjala. Održala je i kurs zainteresovanima u osnabričkoj parohiji u hramu Svetog Georgija, a ove godine je okupila nekoliko vrednih ruku u svom domu.

Mica, kao i njen Neđa, nosi zvanje hadži, jer su pohodili Svetu zemlju. Neđa je bio jednom, a Mica je ove godine išla na hadžiluk već treći put. Sa Micom su ove godine u grupi bile Violeta Lukovac i Ivana Ognjanović, pa su se dogovorile da u iščekivanju Vaskrsa zajedno pripreme šarena jaja. To je prilika da Mica svoju veštinu prenese na mlađe.

- Kod nas u kući smo sa prijateljima Slavišom i Katarinom Stević i njihovom malom Sarom iz Minstera i sa dragim hadžinicama Violetom i Ivanom organizovali druženje uz ručak i mali kurs šaranja jaja - objašnjava Neđa, koji se uvek pobrine da svaki događaj zabeleži kamerom.

2024 © - Vesti online