Subota 07.04.2018.
08:08
Z. M. - Vesti

Kontrola granica do kraja godine

EPA/Lisi Niesner
 

On će se narednih dana, prema pisanju agencije APA, pismom obratiti Evropskoj komisiji, kao i svojim kolegama iz država članica Unije, najavivši da će kontrole na austrijsko-mađarskoj i austrijsko-slovenačkoj granici biti nastavljene od 11. maja na šest meseci.

Iako je bilo manje zahteva za azil proteklih meseci, kao i manje uhvaćenih ilegalaca, prema Kiklu, situacija još nije dovoljno stabilna.

Iz tog razloga se Austrija, kako stoji u pismu, odlučila da nastavi sa kontrolom na granicama Slovenije i Mađarske.

- Posebno organizacije krijumčara ljudi pogrešno bi shvatile ukidanje kontrola i intenzivirale bi svoje aktivnosti - objasnio je ministar.

Austrija, kako kaže, svesna je da kontrole na unutrašnjim granicama EU treba da budu poslednje sredstvo, ali u aktuelnoj situaciji nema druge mogućnosti.

Takođe i latentna pretnja od terorizma u celoj EU zahteva odgovarajuće kontrole, kako bi se sprečio ulazak lica koja predstavljaju potencijalnu opasnost, naglasio je Kikl.

On je najavio da će Austrija, preuzimanjem predsedavanja EU od 1. jula do kraja godine, ostaviti sebi otvorenu mogućnost uvođenja privremenih kontrola granica i ka svim drugim susedima.

2019 © - Vesti online