Subota 07.04.2018.
00:41
Đ. Barović - Vesti

Za remont krševa 131.000 evra?!

Printscreen/Vojni Sindikat Srbije
Vozila puch Vojske Srbije remontovana su u Tehničkom remontnom zavodu "Čačak"

Ovu neverovatnu investiciju Ministarstva odbrane po kojoj za svako od vozila treba uložiti po 26.000 evra otkrio je Vojni sindikat Srbije prezentujući i kopiju samog ugovora u kojem se taksativno navode ne samo ovi detalji, već i otkriva da je taj posao poveren privatnoj firmi, mada je u sastavu Vojske Remontni zavod u Čačku, koji je specijalizovana vojna ustanova upravo za ove namene.

Bez odgovora

"Vesti" su poslale zvaničan dopis Ministarstvu odbrane Srbije kako bi saznali šta je u celoj ovoj priči tačno. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kaže za "Vesti" da je apsurdno da se državni i vojni vrh "busaju u grudi" činjenicom da štede na svakom koraku, a da se u praksi novac koji je mogao biti utrošen za poboljšanje materijalnog statusa vojnika na kraju daje nekoj privatnoj firmi za posao koji je, kako kaže, najblaže rečeno neverovatan.

- Raspolaženo aktom koji je zaveden pod brojem 580-2 od 14. februara 2018. godine, u kojem stoji da se Uprava za logistiku Generalštaba VS saglasila da se za remont pet vozila marke puh isplati neverovatnih 15.468.684.00 dinara. Jednostavnim jezikom rečeno to znači da popravku pet automobila, prosečne starosti od 30 godina, plaćamo nešto više od 131.000 evra. Štaviše, popravka ovih automobila ustupljena je privatnoj firmi Patrimons automotiv i pored činjenice da Vojska Srbije, u svojoj formaciji ima najreferentniju ustanovu za remont kako specijalnih tako i vozila marke puh Remontni zavod u Čačku čiji kapaciteti su neiskorišćeni i nepopunjeni i gde značajno kvalitetniji remont ovih vozila košta petostruko manje - navodi Antić.

Printscreen/Vojni Sindikat Srbije
Jasna računica: Umesto remonta jednog puha VS je mogla da kupi dva vozila marke patriot

Na pitanje zbog čega se s ovim dokumentom odmah nisu obratili nadležnim inspekcijskim organima, Antić kaže da je još nepoznato da li je u pitanju krivično delo ili ne.

- Zbog toga smo uputili otvoreno pismo našem vrhovnom komandantu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i pozvali ga da ispita ceo slučaj.

Vučiću su između ostalog poručili i sledeće:

"Vaša je zakonska obaveza da takve pojave sasečete u korenu, da pokrenete mehanizme da se oni iskorene, a u skladu sa Ustavnim i zakonskim ovlašćenjima smenite sve umešane u beskrupuloznu pljačku budžeta Vojske Srbije koja traje godinama unazad. Podsećamo da ste to obećali kad ste postali predsednik. Pred Vama je samo jedan primer sa konkretnim dokazima o načinu pljačke novca građana Srbije i budžeta, koji ilustruje sveopšte stanje u gotovo svakom segmentu funkcionisanja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", stoji između ostalog u pismu Vojnog sindikata Srbije predsedniku Vučiću.

Printscreen/Vojni Sindikat Srbije
Crno na belo

Da bi dodatno naglasili apsurd, na sajtu ovog sindikata su naveli da vozila istih karakteristika "patriot" koja za razliku od puhova imaju i klimu, ABS sistem i navigaciju koštaju 9.500 evra po komadu. Dakle, umesto remonta jednog puha starog 30 godina Vojska Srbije je mogla da kupi dva nova automobila i još da joj ostane kusur.

Radić: Na Ministarstvu da razjasni slučaj

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je sada na potezu Ministarstvo odbrane od koga se očekuje da objasni o čemu je reč, ali i da navede zbog čega je izdvojeno toliko novca za remont, kao i zbog čega je angažovana privatna firma, a ne specijalizovana vojna ustanova.







 

2024 © - Vesti online