Četvrtak 05.04.2018.
21:26
Vestionline, Tanjug

"Hoće ZSO kao praznu ljušturu - taj film neće gledati"

Tanjug
Priština se "pere" pred samit u Sofiji: Marko Đurić

- Sad bi hteli da formiraju zajednicu koja bi bila prazna ljuštura. Taj film nećete gledati. Mi hoćemo ZSO koja ce imati suštinsku moć - naglasio je Đurić za RTS dodajući da smatra da Albanci nisu iskreni u nameru da ispune rok od četiri meseca koji je zadala EU.

Đurić smatra da je "reč o političkom manevru koji ima za cilj da njih rastereti a nas da optereti".

- Uvek smo spremni da radimo na formiranju ZSO, ali pravo da vam kažem meni sve ovo liči na trikove sa autobuske stanice u Prištini. Oni mesec i po dana pred samit EU u Sofiji, da bi popravili svoj imidž, da bi malo sprali sa sebe ovo što se dešavalo prethodnih dana i da bi na kraju krajeva na Srbiju nabacili teret sprovođenja nekih druih sporazuma, poput Sporazuma o energetici i drugih stvari koje oni žele da dobiju za sebe, sada pokušavaju da se prikažu kao strana koja sprovodi sporazume - rekao je Đurić.

Đurić kaže i da su razgovori sa zvaničnikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom bili teški sa dosta neslaganja oko KiM.

- Nakon tih razgovora, ali i ne samo nakon razgovora nego i nakon ovih dogadaja, sa naše strane strahuje se da bi Albanci mogli da menjaju stanje na terenu kako bi popravili svoju poziciju - rekao je on.

- Ne smete tolerisati nasilje. Ne smete na bilo koji način bilo kome dati zeleno svetlo, prećutno ili otvoreno za destabilizaciju prilika. To je nešto što bi trebalo da bude interes svih i nešto što je svakako politika-interes Srbije - rekao je Đurić.

Albanske stranke u Prišitni se, kako kaže, takmiče "koja će više da pomogne tvrđu poziciju".
Komentarišući današnje izjave Aljbina Kurtija da prioritet Prištine ne treba da bude stolica u UN već ujedinjenje Mitrovice, Đurić kaže:

- Aljbinu Kurtiju nije dovoljno više ni Ujedinjene nacije da dobiju, već traži da se ponište srpske opštine.

On kritikuje i neke (opozicione) političare u Beogradu koji se, kako kaže, zalažu za to da Srbija prihvati članstvo Kosova u UN, bez da dobije bilo šta zauzvrat.

- Ja im stvarno na tome čestitam, mnogo su učinili za svoju zemlju - kaže on.

Povodom poruke Brisela da očekuje nove sastanke Beograda i Prištine, Đurić kaže da je Srbija odnos prema dijalogu pokazala delima, a Prišina nedelima.

- Ja svakog od njih mogu da pogledam u oči, a mogu li oni mene? - upitao se Đurić.

2024 © - Vesti online