Sreda 04.04.2018.
09:23
Vestionline, Tanjug

"Arhiva NDH mora ostati u Srbiji"

pixabay
Foto: Ilustracija

Današnja "Politika" navodi da je dobila taj stav Ministarstva povodom zahteva Zagreba da se preko Komisije za sukcesiju Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim.

U Ministarstvu odbrane podsećaju da je Vlada Srbije 1. aprila 2010. formirala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da Koordinacionom telu vlade priprema predloge u vezi sa zahtevima država sukcesora, u pogledu Državne arhive SFRJ.

"Koordinaciono telo vlade do sada nije tražilo zvanični stav od Ministarstva odbrane po zahtevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe NDH, pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje. Napominjemo, Aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnose na arhive, određeni su principi na osnov kojih države naslednice mogu da potražuju arhivsku građu, pa s tim u vezi i mogućnost njihove primenjivosti na fond NDH", navodi se u odgovoru Ministarstva "Politici".

Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH i sređeno i obrađeno je 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar, piše list.

U ministarstvu potvrđuju da su pravna i fizička lica iz Hrvatske u proteklim godinama istraživala tu građu.

"Teme istraživanja hrvatskih državljana i institucija, udruženja i ustanova odnosile su se, u najvećoj meri, na podatke o domobranima u NDH, 'istorijat 369. pukovnije NDH', 'Istorijat i delovanje 4. oružničke pukovnije', 'Vera i nasilje u istočnoj Hrvatskoj i severoistočnoj Bosni 1941-45', 'Prećutane zrtve Drugog svetskog rata i osječno-baranjske županije', 'Središnja Podravina 1941-48', 'Stradanje Roma na području NDH za vreme Drugog svetskog rata', 'Maks Luburić' i druge teme", naveli su iz Ministarstva odbrane.

2024 © - Vesti online