Sreda 04.04.2018.
08:35
Vestionline, Tanjug

"Tači postao prava opasnost, ako je kriv - moraće da ode"

EPA//Valdrin Xhemaj
Njaverovatnije odgovoran za hapšenje turskih državljana: Hašim Tači

DSK traži formiranje Anketnog odbora i posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi se razmatralo pitanje tajnog hapšenja i deportacije turskih državljana, pripadnika pokreta FATO, kojim rukovodi verski vođa u egzilu, Fetulah Gulen.

Govoreći o inicijativi poslanika za osnivanje Anketnog odbora o tom slučju, Avdulji je rekao za KTV da sve činjenice ukazuju na to da Tači stoji iza te odluke. 

Nalazi Anketnog odbora biće, kaže, dostavljeni Ustavnom sudu, a ukoliko taj sud oceni da je to tačno, Tači mora da podnese ostavku. 

- Tači je postao opasnost za Kosovo, izlazi iz okvira zakonske i ustavne nadležnosti, jer nema pravo da učestvuje u donošenju odluka - rekao je Avdulji, koji smatra da inicijativu DSK-a za formiranje Anketnog odbora treba da podrže svi poslanici i pozicije i oozicije. 

Ako je tako nešto u stanju da uradi "glava" i istraga pokaže da je reč o krivičnom delu, on treba da podnese ostavku. 

- Možda se ispostavi da Tači nije bio uključen u hapšenje i deportaciju. Ali prema raspoloživim informacijama svi putevi vode u tom pravcu da je Tači doneo odluku o deportaciji. Ako to potvrdi i Ustavni sud, predsednik mora da ode - rekao je Avdulji. 

Inače, DSK je tražila i ostavku premijera zbog istog slučaja, a Avdulji kaže da je vladajuća koalicija Tačija i Ramuša Haradinaja ionako neprirodna, te da se on za krato vreme pretvorio u "marionetu", a "državom vlada Tači", preneo je portal Koha.net.

2024 © - Vesti online