Utorak 03.04.2018.
17:48
Vestionline, Sputnjik

Dogovoreno: Kupujemo ruske borbene helikoptere poznate kao "ubice tenkova"

Ministarstvo odbrane Srbije
Sastanak Vulina i Šojgua

Vulin boravi u zvaničnoj poseti Rusiji, tokom koje će učestvovati na Sedmoj moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti. 

- Takođe, nastavljamo vojnotehničku saradnju daljim opremanjem i modernizacijom 'migova 29', zatim tenkova T-72 i borbenih vozila pešadije kao i određenih tipova protivvazdušnog naoružanja. Naoružana Srbija je miroljubiva Srbija i garant mira na Balkanu - istakao je Vulin.

Ministar je domaćinima preneo poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da, dok je on na čelu države, Srbija nikada neće učestvovati u sankcijama i antiruskoj histeriji. 

- Niko kao Srbija nije svestan koliko bole izmišljene laži i kada političari sude bez ijednog dokaza. Naš odgovor je da u tome nećemo učestvovati. Sve u svetu može da se promeni osim naših bratskih i prijateljskih odnosa - rekao je Vulin.

Istakao je još jednom da je Srbija zahvalna zbog odnosa Rusije prema KiM i očuvanju našeg teritorijalnog suvereniteta i integriteta i podršci svim bitnim spoljnopolitičkim pitanjima, navodi se u saopšetnju Ministarstva odbrane.

- Rusija je uvek uz nas, razume i poštuje naše interese i u potpunosti razume i podržava našu politiku vojne neutralnosti. Poruke ministra Šojgua su istovetne onim koje je u nedavnom razgovoru predsednik Putin uputio predsedniku Vučiću - Ruska Federacija traži mir i dogovor, smatra da se Srbija ponaša odgovorno kao i da je nasilje na KiM apsolutno neprihvatljivo - ističe Vulin.

Ruski ministar odbrane je rekao da su susreti sa srpskim ministrom odbrane postali već tradicionalni i da su današnji razgovori još jedan korak ka daljoj saradnji.

Šojgu se prisetio i svoje poslednje posete Srbiji, 20. oktobra prošle godine.

- Rado se sećam svečane proslave 73. godišnjice oslobođenja Beograda. To je bio važan događaj za mene i još jedna potvrda bratskih odnosa između naših zemalja - rekao je Šojgu.

Šojguu je u ime Vučića uručen poklon - ikona iz 18. veka iz manastira Solovjecki, kao i replika Karađorđeve vojvodske zastave na kojoj je izvezena poruka "Rusija je zaštitnik pravoslavnih Srba".

Ministar Vulin se sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) general-pukovnik Jurijom Hačaturovom.

Razmenili su mišljenja i stavove o aktuelnim političkim dešavanjima, kao i o realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje.

Saglasili su se da je saradnja obostrano korisna i usmerena ka interesima obe strane. Hačaturov je naglasio da ODKB podržava vojnu neutralnost Srbije.

Ministar odbrane Srbije imaće sutra izlaganje na Trećem plenarnom zasedanju prvog dana Konferencije.

2024 © - Vesti online