Četiri radosti uoči Vaskrsa

D. N. Petrović
Zahvalnost do neba: Vukomir Tomović sa sinovima

Danas beležimo i uručenja donacija Vukomiru Tomoviću iz novopazarskog naselja Šestovo, koji godinama sam brine o nepokretnim sinovima Predragu (40) i Ivanu (30), Bajri Suljević, koja dve i po decenije sama i bez ikakvih primanja brine o nepokretnoj ćerki Arijeti (23), starici Borki Dražević iz Gornjeg Milanovca, smeštenoj u novopazarskom Gerontološkom centru i Nikoli Matkoviću, odličnom đaku-pešaku iz Vučinića podno Golije.

Za Vukomira Tomovića i njegove sinove Predraga i Ivana dobra Rajka namenila je ovog puta 250 australijskih dolara, a za Bajru Suljević i njenu Arijetu 150 dolara, kao i za Borku Dražević i Nikolu Matkovića.

- Ne prođe nijedan verski ili državni praznik, a da nam Rajka Tarlać ne pošalje nam neku donaciju, tako je i uoči ovog Vaskrsa. Divna i humana žena. Moji sinovi Peđa i Ivan je zovu drugom majkom, a ja velikanom i herojem, jer nam uvek u pomoć pritekne kada smo bez dinara i kada nam je najpotrebnije. Ona nas dobrim delom izdržava, nadam se da će joj Bog dati sve što u životu poželi. Deo donacije potrošićemo za lekove, nešto za patike i odeću, nešto za benzin i za stalna putovanja do Novopazarske Banje, a nadamo se da će bar malo preteći i da kako dolikuje proslavimo Vaskrs - priča "mučenik" Vukomir Tomović koji je čitav svoj život posvetio svojim paralizovanim i od malih nogu nepokretnim sinovima Predragu i Ivanu.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Donaciji se mnogo obradovala i samohrana majka Bajra Suljović koja bez ikakvih prihoda u iznajmljenoj sobi na periferiji Novog Pazara brine o teško bolesnoj i nepokretnoj ćerki Arijeti.

- Baš smo bile ostale bez drva, a i bez para... Još je hladno i još dugo će nam trebati grejanje. Od Rajkine donacije odmah ćemo kupiti metar-dva drva, nešto namirnica i najneophodnije lekove. Hvala našoj dobroj Rajki što nas se ponovo setila, nemam reči kojima bih se zahvalila ovoj plemenitoj ženi, Bog neka nam je čuva, kao i njene humane prijatelje - ističe Bajra.

D. N. Petrović
Nije zaboravljena: Borka Dražević

Jedan deo Rajkine donacije (150 australijskih dolara) uručili smo i starici Borki Dražević iz Gornjeg Milanovca koja nema nikoga svoga, pa je već nekoliko godina smeštena u novopazarskom Gerontološkom centru. Jedno vreme Borka je bila veoma bolesna, jednom nogom na onom svetu. Brigom lekara i osoblja ove nove i vrlo lepo uređene ustanove prilično se oporavila i sada je mnogo bolje. Vezana je za krevet, raduje se proleću i lepšim danima, što će joj omogućiti da je negovateljice na kolicima izvedu u dvorište.

- Potrošiću novac na lekove i pelene, možda i koju čokoladu... Hvala Rajki, znatno će mi olakšati život u domu. Želim joj sve najlepše što se poželeti može - poručuje Borka.

Budući profesor

Đaka pešaka iz zabitog Vučinića podno Golije Nikolu Matkovića, kome čitaoci "Vesti" pomažu od njegove sedme godine, pronašli smo u dvorištu Srednje tehničke škole u Novom Pazaru gde je učenik prvog razreda. Pauzu između dva časa iskoristili smo da mu uručimo donaciju i prenesemo Rajkine želje da i dalje bude "genijalac" kakav je do sada bio i da ređa samo petice.
- Pozdravite baka Rajku i zahvalite joj se u moje ime. Učim informatiku, sve ide bez problema, nemam nijednu četvorku, sve su petice. Stižem i da čitam mnogo. Želim da budem profesor informatike, a volim i biologiju - priča ovaj vredni u uporni dečak sa Golije.
 

2019 © - Vesti online