Utorak 03.04.2018.
20:20
Z. Vicelarević - Vesti

Slavio se i imendan

- Lazar je bio brat Marije i Marte i bio je najbolji prijatelj Isusov. Marija i Marta su mnogo plakale kada je Lazar umro, a onda je Isus oživeo Lazara - priča nam Lazar Navalušić (7) iz Ofenbaha uz pomoć mame Zorice i sestre Jane, a tata Marko dodaje da su došli zbog imendana sina Lazara.

Anastazija Gavrić (5) je sa bakom Petrom i dekom Nedeljkom Gavrićem iz Frankfurta svake nedelje u crkvi, a ovoga puta je došla i u subotu.

- Baka i deka su mi rekli da je danas lepo da deca dođu u crkvu. Dobila sam od popa hleb, zvončić i vrbicu. Moj bata Danilo ima devet godina i on već služi u crkvi - kaže nam Anastazija.

- Redovno sam u crkvi, i to sa dobrom prijateljicom Draganom koju poznajem već 20 godina. Danas su mi i suze krenule kada sam čula oca Simona dok je govorio da smo svi jedna porodica i da moli da se srpski narod okupi i bude zajedno - kaže nam Ivanka Radovanović koja je član Kola srpskih sestara koje zajedno sa grupom Svetosavci pomaže na proširenju hrama.

Kasnije, posle večernje službe, vernici su išli oko hrama i noseći vrbice i klicajući "Slava Bogu na visini, blagosloven koji donosi ime Gospodnje", podsećajući na dobrodošlicu koju su uputili Isusu dok je ulazio u Jerusalim.

Slavu preuzeo od dede

- Danas mi je slava, a preuzeo sam je od dede iz Trnave kod Topole. Nekada se išlo čak u Vojvodinu da bi se nabavila riba za slavu. Moja majka sve pripremala za slavu, a ja sam je preuzeo kada sam se oženio i dan-danas slavim - kaže Slobodan Milošević iz Frankfurta, koji je do sada već tri puta bio na Svetoj gori i, kako kaže, sprema se da ove godine ide četvrti put.


 

2024 © - Vesti online