Sreda 04.04.2018.
05:00
B. Miličić - Vesti

Srbi stradaju kao Lazar

Podsećajući vernike na Lazarevu subotu, vladika Andrej im je uz čestitku rekao i da je to krsna slava dvojice srpskih patrijarha: blaženopočivšeg patrijarha Pavla i današnjeg patrijarha Irineja, naglasivši da to uopšte nije slučajnost. Vladika je pričestio vernike i podelio im naforu.

U Dominikus centru u subotu ujutro bilo je mnogo više naroda nego na redovnim bogosluženjima. Sasluživali su protojer stavrofor Đorđe Trajković, protojerej Milorad Jovanović zadužen za treću parohiju i jeromonah Stefan Jugović. Jerej Ilija Romić zadužen za četvrtu parohiju je ispovedao vernike a litrugiji je prisustvovao i penzionisani sveštenik Petar Ćilerdžić, brat vladike Andreja, koji živi u Minhenu.

Vladika Andrej se obratio vernicima i izrazio zadovoljstvo što je prvi put činodejstvovao na ovom bogoslužbenom mestu.

- Obeležavamo Lazarevu subotu kada je Hristos vaskrsnuo mrtvog Lazara posle četiri dana njegovog ležanja u grobu. Simbolično, možemo da srpski narod uporedimo sa Lazarom, jer je istorija našeg naroda kroz vekove obeležena stradanjem i raspećem. Stvarno je pitanje kako je naš narod sve to izdržao i opstao - rekao je vladika na kraju propovedi.

Za Vaskrs u Cirihu

Vladika Andrej je godinu dana nadležan za Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke i na Saboru SPC u maju će izneti svoje utiske.

- Kako će to ići dalje, samo Bog zna, što bi rekao naš narod! Obišao sam celu Nemačku, po nekoliko puta bio u Berlinu, Štutgartu, Frankfurtu, Diseldorfu, Kelnu, Dortmundu, Bremenu i drugim mestima. Najčešće sam bio u Minhenu, koji je veliki duhovni centar i od svih gradova u Nemačkoj to je najjači grad. U hramu Sv. Jovana Vladimira služio sam tri puta i sada sam na ovom bogoslužbenom mestu prvi put. Voleo bih da na Vaskrs služim u Minhenu, ali možda sledeće godine, jer na Vaskrs služim u Cirihu, gde je među našim ljudima bila podela na dva dela i jedni s drugim nisu govorili. Ali, hvala Bogu, tamo je sada je sve u redu - rekao je vladika Andrej.

2024 © - Vesti online