Utorak 03.04.2018.
14:04
ww.dw.com

Nemačka štampa: Ko stvarno vlada Kosovom?

EPA/Petrit Prenaj
 

"Kako se usuđuješ da hraniš one koji su u Turskoj pokušali da izvedu državni udar?", zagrmeo je turski predsednik Erdogan na adresu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja: To ćeš mi platiti!", prenose nemački mediji.

"Haradinajeva politička karijera je završena", rekao je Erdogan. Šta je u dalekoj Prištini izazvalo tako bezmeran gnev Erdogana?

Sledi odgovor: "Ramuš Haradinaj je smenio svog ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne službe nakon što su oni u 'antiterorističkoj akciji' na Kosovu uhapsili i izručili Turskoj šestoricu turskih državljana. U kosovskoj javnosti je ova brza akcija, izvedena u saradnji sa turskom tajnom službom MIT, na meti žestokih kritika".

"Turski predsednik na Kosovo u neoosmanskom maniru gleda kao na 'blisko inostranstvo' i u tamošnjim muslimanima vidi svoje štićenike. No, tome se raduje samo mali broj balkanskih muslimana - oni koji, kao i Erdoganova politika, spajaju politiku i veru u politički islam, a i održavaju dobre poslovne veze sa Turskom. Bakir Izetbegović u Bosni i Hercegovini i njegova Stranka demokratske akcije su najbolji primer za to. Ali upravo u albanskom kulturnom krugu, pored onih koji se dive jakoj Turskoj, ima i mnogo kritičara", piše "Noje cirher cajtung".

Berlinski dnevnik "Tagesšpigel" povodom pretnji Erdogana Haradinaju piše:

"Izgleda da su Haradinaju dani na premijerskoj funkciji zaista odbrojani s obzirom na zategnutu situaciju - nakon što su pripadnici srpske manjine izašli iz vlade, njegov uzdrmani kabinet više nema većinu u parlamentu. Zahtev za održavanje novih izbora nije toliko pojačao Erdoganov gnev koliko su ih podstakla izručenja koja su kritikovana kao protivzakonite otmice. To što je posle Haradinaja i Erdoganov prijatelj Tači rekao da nije bio obavešten o tome, navelo je opoziciju, i ne samo nju, da se zapita: ko stvarno vlada Kosovom?"

2024 © - Vesti online