Utorak 03.04.2018.
14:49
Vestionline

Srbija u ODKB? "Teško, ali ako NATO stisne..."

pixabay.com
 

Džabarov je za list "Izvestija" reagovao na izjave lidera SRS Vojislava Šešelja o potrebi da se Srbija približi Rusiji i partnerima, kako bi se udaljila od NATO.

- Srbija i Rusija imaju posebne odnose. Raduju nas želje da se uđe u ODKB, ali koliko razumemo, malo je verovatno da će se to desiti. Srbija je opredeljena kao neutralna -  rekao je Džabarov.

Kako prenosi Tass, ruski list se poziva i na diplomatski izvor iz Srbije, koji je naveo da "planovi da se uđe u bilo kakav politički ili vojni savez nisu na državnoj agendi". 

"Izvestija" podseća da Vašington želi da "ugura" Srbiju u NATO kako bi SAD kontrolisale ceo Balkan. Pjotr Iskenderov, istraživač Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, kaže da bi to mogao biti dvosekli mač. 

- Ako NATO pojača pritisak, onda bi istinske anti-zapadne snage mogle da preuzmu pozicije u Beogradu i onda bi zemlja mogla da se zaista okrene ODKB i drugim organizacijama u postsovjetskom prostoru - rekao je Iskenderov. 

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti je međunarodna organizacija, koja se bazira na bezbednosnoj i vojnoj saradnji i predstavlja pandan NATO-u na prostoru bivšeg SSSR. 

Članice su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan, Tadžikistan, a zemlje posmatrači su Avganistan i Srbija.

2024 © - Vesti online