Ponedeljak 02.04.2018.
14:22
www.dw.com

Dojče vele: Povlačenje SAD iz Sirije? Loša ideja!

Tanjug/AP
Predsednik SAD Donald Tramp

Pobednik se zove - Iran

Šta god rekli o američkom predsedniku Trampu, on zna kako da zaokupi misli analitičara. Njegova najnovija spoljnopolitička ideja, da povuče američke trupe iz Sirije, došla je samo nekoliko dana nakon što je imenovao Džona Bolotna za savetnika za nacionalnu bezbednost i Majka Pompea za ministra spoljnih poslova.

Obojica političara do sada nisu bili poznati kao apologete politike suzdržanosti, naprotiv! Obojica se zalažu za snažno zastupanje nacionalnih interesa, uključujući i vojnu silu. Koliko je onda kompatibilno njihovo imenovanje sa idejom da se iz Sirije povuku američki vojnici i vojni savetnici?

No, nećete pogrešiti ako kažete da je Trampova ideja spontana, i da iza toga ne mora da usledi povlačenje. A ako bi se to dogodilo, to bi doduše blago rečeno, značilo priznanje da dosadašnja američka politika prema Siriji nije mnogo donela, ali bi to pre svega bio korak u sveopštu geostratešku beznačajnost Amerike u tom regionu. To bi moglo skupo da košta Bliski istok i to drugačije nego što je to bilo 2003, kada su SAD, na konto očiglednih laži, umarširale u Irak, čime nisu unesrećile samo Irak.

Sledi diskretna dominacija Rusije?

Sigurno da Sjedinjene Države nikada nisu imale naročito opušten odnos prema režimu Asada, pa su i oca i sina hteli da što pre vide svrgnute s vlasti. S jedne strane, razlog je to što su oba predsednika Sirije bliska Iranu, najvećem američkom protivniku u regionu, a s druge strane tu je i njihov neprijateljski stav prema Izraelu, američkom najvažnijem savezniku na Bliskom istoku.

Sedam godina su SAD bezuspešno radile na svrgavanju diktatora Asada juniora. Da li je trebalo da nastupe žešće? Da li je trebalo da se potpuno drže po strani, što bi onda moralo da se desi u dogovoru sa drugim relevantnim akterima - Rusijom, Iranom, Turskom i Saudijskom Arabijom. Ne može se reći. Jer, previše je puteva kojim je pubuna mogla da krene - pod drugim okolnostima.

Ali, jedno se može reći: povlačenje SAD u ovom trenutku bi odredilo ne samo budućnost Sirije, već i čitavog regiona u narednim decenijama. Mogla bi da se očekuje, po svemu sudeći diskretna dominacija Rusije - i verovatno mnogo manje diskretnija prevlast Irana u velikom delu Sirije, pa preko Libana do granica s Izraelom. "Šiitski polumesec" bi postao surova realnost.

Posledica povlačenja SAD bi bio trijumf za Iran, koji bi region mogao da dovede na ivicu novog sukoba. To da SAD u sirijskom ratu, pored uspešne borbe protiv islamske države nisu mnogo postigle, priznanje koje može da se pročita između redova Trampove najave o povlačenju iz Sirije - to je tačno. Ali, sve govori u prilog tome da bi povlačenjem SAD ovaj region pao u još veći mrak, zaključuje Dojče vele.

2024 © - Vesti online